Nega kose u trudnoći

od admin

U blaženom ste stanju i svesni ste da morate paziti više kako bi sačuvali ne samo svoje zdravlje već i zdravlje vaše bebe.

Pored osnovnih zdravih životnih navika koje su prioritet trudnicama (ali i svima ostalima), svaka žena bi u periodu trudnoće trebalo da posveti posebnu negu koži i kosi. Pravilna i redovna nega celog tela na kraju pruža zadovoljstvo postignutim rezultatima i izgledom, ali ako ste trudnica kojoj je posebno važna kosa, poželjno je obratiti pažnju na sve ono što kosu čini zdravom, neodoljivom, sjajnom i mekanom.
Kosa je za vreme trudnoće svakako sjajnija i zdravija zahvaljujući hormonu estrogenu, ali uprkos tome, telo prolazi kroz razne faze i promene pa se tako menja i izgled vaše kose. Bitno je da pripazite na sve one detalje koje ste nekada ranije ignorisali kako bi vam dlaka i nakon porođaja ostala lepa i negovana.

Svaka žena ima individualan proces prilagođavanja na trudnoću i zato se nemojte oslanjati na priče onih koji nisu imali problema sa opadanjem kose i ostalim različitim tegobama koje se mogu pojaviti. Nega kose u trudnoći je važna jer se pravi rezultati vide tek nakon porođaja. Ako ste, nažalost, jedna od onih kojoj opadanje kose nije nepoznato, a to se samo pogoršalo tokom (ili nakon) trudnoće, bilo bi dobro da (uz konsultacije sa lekarom) počnete da pijete vitamin B. Ovaj vitamin neophodan je za rast i kvalitet kose zato obratite pažnju na neke od namirnica koje će povoljno uticati kako na rast kose, tako i na razvoj bebe (ukoliko ste alergični na neku od prikazanih namirnica, nemojte je konzumirati ni tokom trudnoće jer se osetljivost od alergija povećava tokom ovog perioda).

timthumb
Pored kompleksa B vitamina, ne zaboravite da koristite izuzetno blage šampone i balzame, a bar jednom nedeljno na kosu stavite masku na prirodnoj bazi. Kako bi bili sigurni da ste učinili najbolje za svoju kosu, povremeno je tretirajte blago zagrejanim maslinovim uljem. Lagano utrljajte na kosu, ostavite da stoji što duže, a zatim isperite.

U nekim periodima kosa se masti češće nego obično pa se to može desiti i u trudnoći, zato izbegavajte učestalo pranje kose, a maske i balzame stavljajte samo na vrhove. Nemojte koristiti kupovne šampone za suvo pranje jer sadrže hemikalije koje mogu da štete trudnicama tokom udisanja čestica iz spreja, već koristite isključivo bebi puder ili prirodni suvi šampon kako bi trenutno „zamaskirali“ mast.
Takođe, izbegavajte šampone za kosu protiv peruti, jer zbog specifičnih hemikalija koje se dodaju ovoj vrsti šampona, postoji mogućnost prolaska materija kroz kožu u krvotok.

Ukoliko primetite da vam kosa vremenom gubi na kvalitetu, razmislite o izrazitijem skraćivanju kose, na dužinu koju ćete lako održavati. Radikalno skraćivanje kose tokom trudnoće ne predstavlja kraj sveta jer kosa svakako brže raste u tom periodu, a na taj način zaustavićete njeno dalje isušivanje i kosa će vam sa rastom ponovo postati lepa i sjajna. 

 

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više