Iv Sen Loran u Narodnom muzeju?!

od admin
iv-sen-loran

Od 27. novembra u Narodnom muzeju u Beogradu možete videti dugo iščekivanu izložbu posvećenu čuvenoj slici Kompozicija II još čuvenijeg umetnika apstraktnog slikarstva dvadesetog veka, Pita Mondrijana. Slika je nastala 1929. godine i nosi sve karakteristike apstraktnog stila koji Mondrijan naziva neoplasticizam. Da slika ima bogatu istoriju, ispričaće vam autorke izložbe, Jelena Dergenc i Simona Ognjanović, a naročito je zanimljivo videti kako se slika uklapala u različite kontekste i kako je odgovarala zahtevima vremena, što je danas čini još atraktivnijom.

Inače, svi ljubitelji mode trebalo bi da znaju da je slika poslužila kao inspiracija i čuvenom dizajneru Iv Sen Loranu za nezaboravnu kolekciju pod nazivom Mondrijan kolekcija 1965. godine. Holandski slikar postaje Loranova nepresušna inspiracija, a koliko je kolekcija postala uspešna, pokazuje i činjenica da se iste, 1965. godine, ona našla i na naslovnoj stranici Vogue časopisa i tako postala planetarno polularna.

Dakle, ako biste želeli da se „lično“ upoznate sa jednim od najčuvenijih dela slikarske umetnosti i uverite se u njegovu moć da inspiriše i provocira na razmišljanje, požurite da do 22. februara 2015. godine posetite zgradu Narodnog muzeja u kojoj se slika trenutno nalazi. Štaviše, nedeljom je ulaz besplatan – nema razloga da propustite ovu jedinstvenu priliku.

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više