Očistite organizam zelenim sokom

od admin

Da li se nekada zapitatali zašto ste stalno umorni i zašto imate poremećaje u varenju, zatvor, učestale glavobolje, nesanicu, razdražljivost, depresiju, višak kilograma…Ako vam je za utehu, nemojte misliti da ste izuzetak, naprotiv ovo su najčešće boljke savremenog čoveka.

Glavni uzrok ovih tegoba je prisustvo brojnih otrova u organizmu, jer su ćelije jetre, bubrega, kože, debelog creva i pluća koje su zadužene za izbacivanje toksina prenatrpane štetnim materijama. One se još nazivaju i slobodni radikali, a u naš organizam dospevaju lekovima, kontracepcijskim tabletama, nikotinom, alkoholom, nezdravim namirnicama koje sadrže mnogo pesticida i hormona, šećera, soli… Otrovi stižu i iz okoline, jer udišemo zagađeni vazduh, upotrebavamo razne kozmetičke i kućne hemikalije…

Nutricionisti i lekari se slažu da su za detoksikaciju organizma ključne dve stvari – ishrana i fizička aktivnost. Zato vam ovom prilikom predstavljamo čudotvoran zeleni napitak od mladih izdanaka pšenice (pšenične trave) koji će vam pomoći da povratite vitalnost i ojačate imunitet! Najveća dobrobit ovog zelenog soka je u hlorofilu, koji se nalazi u svim zelenim delovima biljaka, a po molekularnom sastavu veoma je sličan hemoglobinu ljudske krvi. Osim što obogaćuje telo kiseonikom zeleni sok od pšenice sadrži i veliku koncentraciju belančevina, aminokiseline u odgovarajućem odnosu, kao i vitamine A, C, E, K, B.zeleni sok

Priprema soka

Kada mladi izdanci pšenice narastu do visine 20 santimetara beru se i cede u sokovniku. Treba da se popije 15 minuta nakon ceđenja jer stanjem gubi hranljive materije. Preporičuju se dve čašice dnevno, ujutru i predveče. Za one kojima se ne dopada ukus mogu da dodaju sok od sveže ceđene jabuke.

Sam svoj baštovan

Mlade izdanke pšenice možete da uzgajate u stanu ili za to posebno pripremljenoj bašti koja ne zahteva mnogo prostora, već samo nekoliko saksija zemlje, uobičajenu osunčanost, vlažnost i ciruklaciju vazduha. Osim toga zeleni izdanci pšenične na malom keramičkom tanjiru mogu da budu svojevrsna dekoracije novogodišnje i božićne trpeze.

Upozorenje: u prva tri dana primene može doći do blagog proliva što je rezultat čišćenja želuca i creva od toksina.

 

STOP ZA: Zeleni sok od pšenične trave ne preporučije se obolelim od autizma i celijakije zbog glutena koji, iako u manjoj meri, nalazi se i u listovima izniklih iz zrna.

 

Za šta je dobar sok od zelenog žita?

 * Jača imunitet, pomaže kod problema sa varenjem, temeljno detoksikuje organizam, uništava štetne, a vraća funkciju korisnim bakterijama, pomaže oslobađanje viška kilogarama, povećava vitalnost, doprema se veća količina kiseonika do ćelija.

 

greenjuice2

Ne zaboravite rekreaciju

Odavno svi saveti o zdravom načinu života podrazumevaju redovnu fizičku aktivnost. Šataviše, brojna istraživanja u najpoznatijim naučnim centrima ukazuju da ona ne samo da čuva zdravlje nego i da sprečava većinu bolesti i ubrzava ili pomaže oporavak obolelih. Ipak, pre nego se „bacite” na rekreaciju ne bi bilo loše da potražite savet školovanog i iskusnog trenera, koji će prema tipu vaše građe, telesnoj težini i željama moći da vas posavetuju kako da trenirate i kojim intenzitetom.

 

yoga

 

Tekst napisala V.Bela

0 komentar
0

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više