Farmerke – najomiljenija odeća na svetu

od admin

Sve je počelo 1847. godine kada se osamnaestogodišnji Lub Štraus iz Nemačke, otisnuo put Njujorka u potrazi za majkom i sestrama…

Levi Straus
…u velikoj jabuci ostao je kratko te se preselio u Kentaki gde je 5 godina radio kao putujući trgovac u službi starije braće koja su upravljala trgovinom tekstila, maramica, zavesa i radnih odela. Pošto je 1853. godine promenio ime u Levi i dobio američko državljanstvo, odlučio je da iskuša sreću u Kaliforniji. Tamo je zlatna groznica odvukla hiljade rudara i pustolova. Levija nije privukla bajka o naglom bogaćenju pronalaženjem zlata, več dobra poslovna prilika. Hteo je da prodaje radna odela tragačima za zlatom… Išao je po rudnicima i posmatrao radnike u poslu, stalno smišljajući i unapeđivajući modele odela od grubog izdržljivog platna.


 

 

501 levisNije se proslavio sve do 1872. godine kada je njegov prijatelj i kolega krojač Džejkob Dejvis došao na genijalnu zamisao kako bi produžio vek radnim pantalonama: ojačao ih je metalnim zakivcima na mestima gde se najviše cepaju. Dejvis je hteo da patentira svoju ideju, ali nije imao 68 dolara neophodnih za podnošenje zahteva, pa je zatražio pozajmicu od Levija Štrausa. Dva prijatelja su se sastala, otvorila zajedničko preduzeće i 1873. patentirali svoj proizvod. Tako su se rodile farmerke. Čuveni model „levis 501“ nastao je 1890, a do 1920. ove farmerke će postati zaštitni znak železničara, rudara, zemljoradnika, farmera i kauboja. Odatle je i proistekao naš naziv „farmerke“ za ovaj odevni predmet.


Farmerke su jedini odevni predmet iz 19. veka koji nikada nije izašao iz mode. Danas ih ima svih krojeva i veličina: od modela za mršave, tesnih i punih elastina, preko onih koje se savijaju ispod kolena, do vrećastih i iscepanih, visokog ili niskog struka…Ima ih i za svačiji džep – od 10 evra na rasprodajama pa sve do milion i po dolara – koliko koštaju farmerke ukrašene dijamantima marke Secret Circus Clothing.

 

najskuplje farmerke

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više