Oh, ta dosadna prehlada!

od admin

Odrastao čovek u proseku ima tri prehlade godišnje, a deca i do dva puta više. Medicinska nauka još nije pronašla opšti lek protiv prehlade jer virusi veoma brzo mutiraju i postaju otporni na lekove. 

Prosečna zaraza traje oko 7 dana, a veoma jake prehlade mogu da se zadrže i nedeljama. Istraživači su ipak našli određen broj aktivnih sastojaka koji mogu da ublaže tegobe kod prehlade. To su, pre svega, antihistaminici koji smanjuju curenje iz nosa, zatim tablete cinka i vitamin C. Dosta mogu da pomognu i utopljavanje, inhalacija, ali i lagane vežbe.


Žene proizvoda više antitela kada su zaražene nego muškarci i zato bolje podnose prehlade (sledeći put imajte to na umu kada sa začudite zašto se on ponaša kao malo dete zbog obične prehlade ;)). Neke američke studije pokazale su da ljudi koji vode ljubav jednom ili više puta nedeljno imaju povišeni nivo antitela u pljuvački, što ih čini otpornijim na prehlade.

Jedan od najboljih boraca protiv prehada je dobra stara domaća pileća supa o kojoj smo nedavno pisali ovde. Ne zaboravite da su pravilna ishrana i miran san dva najvažnija faktora u borbi protiv virusa i bakterija.

Virus prehlade aktivan je kod zaraženog samo prva dva dana. Kašljanje i kijanje nisu izričiti prenosioci virusa, već je u prvom redu…šta mislite? Rukovanje! Takođe treba imati na umu da virusi ostaju na predmetima u domaćinstvu i po nekoliko sati.

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više