Kiseli kupus – praznični čuvar imuniteta

od admin

Zima bez kiselog kupusa u našem narodu gotovo da je nezamisliva. Bilo kao salata, podvarak ili sarma, kupus je sastavni deo naše kuhinje u ovo doba godine. 

kupis

 

Ova omiljena namirnica sadrži najvažnije elemente za održavanje biološke ravnoteže organizma. Ima nisku energetsku vrednost i predstavlja pravu riznicu vitamina C, A, B1 i B2, kao i minerala kalijuma i kalcijuma.

 

rasol kupusČaša rasola i salata od kupusa najbolja su terapija u postprazničnim danima, opterećenim teškim, kaloričnim jelima. Osim vitamina i minerala, kiseli kupus sadrži i bakterije mlečne kiseline, slične dobrim zaštitnim bakterijama u žečudcu, koje održavaju ravnotežu crevne flore, regulišu metabolizam i pospešuju izbacivanje toksina. Pomaže u radu mozga i očuvanju metalne funkcije, zdravlju srčanog mišića i kostiju kao i izgradnji crvenih krvnih zrnaca. Zahvaljujući cinku, kupus štiti i naš imunitet.

Inače, ako se često jede, otklanja anemiju, depresiju, nesanicu i neuroze.Sprečava avitaminozu, leči služokožu organa za varenje dok rasol pomaže kod hroničnog zatvora. Da bi se uspostavio normalan rad creva, dovoljno je uzimati dve do tri kašike rasola pre svakog obroka.

0 komentar
0

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više