Živimo brzo i često nemamo vremena da jedemo kako i kada treba, a to i te kako utiče na naše zdravlje i metabolizam. Dešava se da jednostavno zaboravimo na ono zlatno pravilo – da je važno imati tri obroka i dve užine dnevno.
S obzirom na to da bi doručak trebalo da bude najobilniji obrok sa najviše kalorija, toplo vam preporučujemo ovaj mafin koji se brzo i lako sprema, a ujedno je pun hranljivih sastojaka. Takođe, možete ga iskoristiti i kao užinu jer, pored toga što je hranljiv, može dugo da stoji, tako da količinu recepta možete raspodeliti na nekoliko dana u nedelji.
Za 12 mafina potrebno je:
- 250 g blendiranih ovsenih pahuljica
- 70 g meda (ili 3 pune kašike)
- 2 jaja
- 2 veće narendane jabuke
- 150 ml jogurta
- 25 ml maslinovog ulja (ili 6 kašika)
- 1 kašičica cimeta (po želji, možete staviti muskantni oraščić i malo limuna)
- ½ kašičice sode bikarbone
- 20 – 30 g lanenih semenki
- 50 g seckanih lešnika
Priprema:
Uključiti rernu na 220 C. Usitniti ovsene pahuljice u blenderu da postanu kao brašno. Narendati jabuke. Pripremiti pleh za mafine – namazati puterom ili uljem i posuti brašnom. Umutiti mikserom jaja i med (belance – med – žumance). Dodati jogurt i ulje i pomešati kašikom. Dodavati lagano ovsene pahuljice, sodu bikarbonu, cimet, lanene semenke, lešnike i sve to dobro umešati kašikom. Na kraju dodati jabuke. Dobije se gušća smesa. Kašikom sipati u modle i peći 15 min na 220 C.
SAVET: Ako želite nekoga da iznenadite, napravite neki od slatkih soseva ili istopite čokoladu i umočite vrhove mafina. Možete u svaki mafin pojedinačno ubaciti po neki extra sastojak tako da budu različiti. Ukrasite ih šlagom, jagodama, ukrasnima za kolače, narendajte koru limuna ili pomorandže ili jednostavno prepustite mašti na volju. Mljac!
Mafini su gotovi. Uživajte u ovom ukusnom obroku. Prijatno!
Tekst napisala: Marija Marković