Najbolji SPA vikendi u Srbiji

od admin
Ribarska banja

Bliži nam se produženi vikend (Dan zaljubljenih 14. februar + Sretenje 15. februar) kada bi bilo sjajno sa voljenom osobom ili prijateljicom uživati u nekoj od banja Srbije. S obzirom na to da je zima, izabrali smo za vas sadržaje koji će biti prijatni i udobni, ali ne i preskupi. Izaberite sami!

Soko-banja

Soko-banja se nalazi u centralnom delu jugoistične Srbije na 400 metara nadmorske visine, udaljena oko 220 km od Beograda i 60 km od Niša. Smeštena je između planina Rtanj i Ozren sa izuzetno čistim vazduhom i mineralnom vodom čuvenom u svetu. Sokobanja je prva ekološka opština u Srbiji i ima najdužu tradiciju banjskog turizma. Osim posetilaca iz Srbije, u ovu banju redovno posećuju i gosti iz inostranstva, pre svega Rusije. Dejstvo lekovite banjske vode na organizam porede sa vodama Bad-Gaštajna.

Od 6 termomineralnih izvora možda su najpoznatiji i najlepši oni u turskom kupatilu Amam iz 15. veka koji je ostao mesto za hedonizam do dana današnjeg. Ovo kupatilo nalazi se u centralnom Banjskom Parku, a izgradili su ga Turci na temeljima rimskih termi. Prvi put ga je u 19. veku obnovio knez Miloš Obrenović. Iz tog perioda datira i kneževa kada koja je pod zaštitom države i predstavlja muzejsku vrednost.  U Amamu na raspolaganju imate različite welness programe u termalnoj vodi. Ovde se nalazi i prirodni inhalataorijum.

Pored Amama, u Sokobanji možete uživati u bisernoj kupki, finskoj sauni, đakuziju, masažama itd.

Soko-banja

Foto: Flickr: Filip Maljković Ripaljka

Smeštaj i hrana:

Put do Soko-Banje je odličan, a infrastruktura razvijena. Na raspolaganju je 14.500 ležajeva u hotelima, zdravstvenim ustanovama, vilama, pansionima, kao i u domaćinstvima.  Soko- banja ima jedan od najukusnijih jelovnika pa gosti uvek uživaju u najprijatnijim mirisima i aromama kuhinje Jugoistočne Srbije.

Ribarska banja

Ribarska banja spada u 6 prvih srpskih banja obnovljenih još 1833. godine u vreme vladavine knjaza Miloša, a nalazi se na 200 km južno od Beograda u blizini Kruševca. Ova banja je pravo klimatsko lečilište, nalazi se na obroncima Velikog Jastrepca u kotlini, ušuškana među gustim šumama i Ribarske reke na 540 m nadmorske visine.

Istorijski dokumenti pokazuju da je Ribarsku banju dobio oko punoletstva srpski župan Stefan Nemanja. Postoji predanje da su sama kneginja Milica i njene dvorske dame posećivale lekovite izvore Ribarske banje, kao i da su seoske devojke ostajale u starosti lepe jer su se redovno umivale baš tu. U vreme turske vladavine u 16. veku izgrađen je hamam (tursko kupatilo) koji je do danas očuvan.

Kasnije su banju posećivale obe kraljevske dinastije – Karađorđević i Obrenović, a zbog bolesne noge Kralja Petra I na stepenicama oko vila su polustepenici pa je lakše mogao da se penje i silazi. Ima ukupno 9 starih vila koje su danas luksuzno sređene, a imena su dobila po banovinama u vreme kralja Aleksandra (Bosna, Hrvatska, Vojvodina itd.)

Zbog ovakve tradicije ne čudi što Ribarsku zovu Kraljevskom banjom. Lekovita voda je najsličnija onoj iz čuvenih Pirinejskih banja.

Pored savremenog welness centra koji je izgrađen u duhu tradicije turskih hamama, poseban je i đakuzi bazen sa mineralnom vodom za noćno kupanje čija se voda greje pa se može uživati i u zimskim mesecima.

Hamam

Foto: Miljana Kercu

Smeštaj i hrana:

Pored luksuznih apartmana u vilama, preko puta vile Srbija, nalazi se kafe- bar u samom centru banje odakle se pruža divan pogled na šumovite brežuljke, banjske staze i krovove. U Ribarskoj banji se neguje kuhinja sa zdravim i svežim namirnicama poput pastrmke koju peca lokalno stanovništvo. Za one koji vole tradicionalna narodna jela i specijalitet ovog kraja preporučuje se vodenica etno-restoran do kog možete otići vozićem ili pešačiti.

Banja Ždrelo

Banja Ždrelo nalazi se 10 kilometara jugoistočno od Petrovca na Mlavi, svega 120 km od Beograda i okružena je Homoljskim planinama nadmorskoj visini od 160-240m.

Kažu da je najveća atrakcija ove vazdušne banje zimsko kupanje u otvorenim bazenima u kojima je temperatura vode 40 stepeni.  Pored ovih, postoje i bazeni sa podvodnom masažom, đakuzi, saune, slana soba, sobe za masaže itd.

Banja je naziv dobila po svom geografskom položaju i nekadašnjem srednjovekovnom gradu jer se nalazi na samom ulazu u Gornjačku klisuru, a sama banje je zapravo malo toplo seoce koje prima oko 150 gostiju pa ne čudi što je redovno prepuna. Gornjak je i ime najpoznatijeg manastira ovog kraja a koji je podigao knez Lazar krajem 14. veka.

U banji postoji jedan lekovit – Geotermalni izvor do koga se došlo slučajno jer su se pravile bušotine u potrazi za ugljem.

Banja Ždrelo

Foto: Bojana Eraković

Smeštaj i hrana:

Osim glavnog smeštaja u centru banje tu je i izuzetno opremljen privatni smeštaj koji je znatno jeftiniji kao i restorani nacionalne kuhinje u kojima možete ručati po pristojnim cenama.

 

Tekst napisala: Miljana Kercu 

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više