5 najboljih albuma 21. veka (do sada)

od admin
Džastin Timberlejk

Futuresex/Lovesounds (2006), Džastin Timberlejk

Zašto?

Nakon više singlova i filmskih uloga, gotovo je teško setiti se koliko je bio radikalan ovaj album kada je objavljen ­– u trenutku kada je dvadesetpetogodišnji preživeli član boj benda došao u vrh pop-muzike, snimivši seksom začinjeni R&B album uz asistenciju sjajnog Timbalanda. Ozbiljan glumac Džastin Timberlejk i odrastao čovek nije imao ništa zajedničko sa dečačkim Džastinom.

Beyonce

Flickr: Hot Gossip Italia

Beyonce (2013), Beyonce

Zašto?

Najveća R&B zvezda ovog veka je konačno snimila seksi, čvrst, nežan, čudan i otvoren album, sav u superlativima kao što je i ona. A pošto ga je objavila bez ikakve najave niti kampanje jedne decembarske noći, dala je publici nešto što nije imala dugo vremena – trenutak kada svi slušamo istu stvar u isto vreme (a i gledamo). Nadamo se da će sledeći biti podjednako iznenađujući.

 

Daft Punk

Flickr: Kitzero Router

Discovery (2001), Daft Punk

Zašto?

Teško da je iko, uključujući i sam Daft Pank napravio bolji album za đusku – šljašteća muzika sa prizvukom melanholije i uticajem na gotovo polovinu pop albuma objavljenih od tada – od Kanje Vesta i Skrileksa do Farela i svih onih koji i dan danas bestidno “kradu” njihovu muziku.

Džulijan i ostali članovi benda su išli stopama grupe Velvet Underground, Ramonsa, Blondi stvarajući nov, različit zvuk koji smo čekali više od decenije.

White Stripes

Flickr: Fabio Venni

Elephant (2003), The White Stripes

Zašto?

Brat i sestra Džek i Meg su svoj garažni rok sa prva tri albuma pretvorili u remasterizovan zvuk, kanališući svoj bes i razjarenost u ambiciju:  diskretni bluz, kapriciozni folk i ljubavni tonovi. U slučaju da ih zaboravite, podsetiće vas Džek kako “rastura“ na gitari.

Ne samo da je ovaj album pun sjajnih pesama, već je zvuk zaista kvalitetan. To je kompletan muzički potez – moderna i retro muzika u isto vreme.

Ejmi Vajnhaus

Flickr: Ivo Garcev

Back to Black (2006), Ejmi Vajnhaus

Zašto?

Dubina i bol njenog glasa zvučali su kao da ga je previše puta ostavila napolju po mraku i onda ga ujutru ponovo stegla u sebe. Takođe, ona je na scenu donela tako običnu iskrenost plasirajući spostvene mane. I na kraju, zato što je pobedila svoje demone da bi napravila ovaj album pun života uz večiti trag u muzici.

 

 

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više