5 remek-dela koja su kritičari sasekli

od admin
knjige

Kritičari imaju za zadatak obeshrabrujući izazov da pristupe umetničkom delu i njegovoj zasluzi i odluče da li je vredno čitaočevog vremena.Od njih se takođe često očekuje da predvide ili utiču na budućnost romana, kao dokaz da je nemoguće u potpunosti ga precizno analizirati.To je jedan od razloga zbog kog je negativna kritika nedavno dovedena u pitanje – ne samo da piscima treba podrška kritičara, već često postoji potpuno neslaganje između percepcije kritičara i mišljenja publike.

Za kim zvona zvone

1. Za kim zvona zvone, Ernest Hemingvej

“Majstor koncetrovane kratke priče, Hemingvej je manje siguran da ovlada razradom romana. Forma “Za kim zvona zvone” je ponekad nemarna, a ponekad preterana. A svakako je predugačka.”

The New Republic

Lolita

2. Lolita, Vladimir Nabokov

“Lolita je nesumnjivo novost u svetu knjiga. Nažalost, to je loša vest. Postoje dva podjednako ozbiljna razloga zašto nije vredna bilo kakve pažnje odraslog čitaoca. Prvi je što je dosadna, dosadna, dosadna u svojoj pretecioznoj, kičastoj modi. Drugi je što je odbojna.. .

Prelazak umetničke granice opasnosti je još fatalniji. Posebna manija je perverzija poput Hambertove. Opisati takvu perverziju sa perverznim entuzijazmom bez gađenja je nemoguće. Ako je gospodin Nabokov pokušao to da uradi, pokušaj mu je propao.“

The Chicago Tribune

Ubiti pticu rugalicu

3.Ubiti pticu rugalicu, Harper Li

“Problem gospođice Li je što želi da ispriča priču i opet da ostane sa dečjom svešću, to nije baš najsrećnije rešila.”

The Saturday Review

Prohujalo sa vihorom

4. Prohujalo sa vihorom, Margaret Mičel

“Nekako osećam da bi ova knjiga bila beskrajno bolja da je svedena na, recimo, 500 stranica – ali ovo govori šikanirani dnevni kritičar kao što bi i razboriti kritičar. Gotovo svaki čitalac će se složiti, bez sumnje, da bi disciplinovanije, a manje zabludelo umetničko delo bilo mnogo zahvalnije kao tema razgovora.”

The New York Times

Lovac u zitu

Flickr: samhsloan@gmail.com

 5. Lovac u žitu, Dž. D. Selindžer

“Čitava knjiga je razočaranje, i to ne toliko zbog toga što ponovo obrađuje temu koja očigledno opseda autora. Holden Kausfeld, junak koji priča svoju priču, je zaista zadivljujuć portret ali previše ga je. …

Na 277 strana, čitalac se iscrpljuje kroz njegove eksplicitnosti, ponavljanja i adolescenciju, baš kao i sam Holden. Najmanje gadna stvar od koje čitalac pati je iritantan osećaj da Holden nije baš osetljiv i perceptivan kao što je on, njegov stvaralac, mislio da jeste.”

The New Republic

0 komentar
0

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više