9 stvari koje niste znali o Nuteli

od admin
nutella

U čast Svetskog dana Nutele, otkrivamo vam informacije koje možda niste znali o ovom divnom kremu.

1. Napoleon i Hitler su odgovorni za zavisnost od Nutele.

Davne 1806, Napoleon je pokušao da zamrzne Britansko tržište da bi pobedio u ratu (i osvojio svet). Rezultat je bila katastrofalna kontinentalna blokada koja je podigla cenu čokolade do astronomskih visina i ostavila Italijane bez omiljene poslastice. Uvek tako snalažljivi, majstori u Turinskim čokolaterijama Pijemonta su seckali lešnik u čokoladu da bi popunili prazan prostor koliko god je to moguće. Tako je nastao predivan krem pod nazivom đanduja (gianduia). 

Vek kasnije, čokolada je ponovo postala skupa i retka zbog ograničenja uvoza u Evropi tokom Drugog Svetskog rata. Italijanski pekar po imenu Pjetro Ferero je se još jednom okrenuo moćnim lešnicima 1946. i stvorio Pastu Gianduja, preimenovanu u “Nutella” 1964 godine.

2. To zaista jeste šampionski doručak
Sudeći po Ginisovoj knjizi rekorda, četrdesetogodišnjica proslave Nutelinog doručka u Nemačkoj 2005. godine dobila je naziv “Najveći kontintalni doručak”. Ukupno 27 854 osoba okupilo se u Gelzenkirhenu da bi uživalo u obroku koji se sastojao gotovo isključivo od Nutele.

3. Prodaje se “kao alva”
Jedna tegla Nutele se proda svakih 2,5 sekunde širom sveta. Sudeći po statistici, jedna beba se rodi svakih 8 sekundi. Pa izračunajte sami.

nutela

 

4. Širi se brzo i svuda
Ne samo da je dostupna za u prodavnicama i da se grozničavo kupuje u 75 zemalja, već bi sva Nutela prodata tokom godine mogla da se rasporedi na više od 1000 fudbalskih terena.

5. Kriminal u vezi sa Nutelom u porastu!?
Godine 2013. čokoladno – lešnikasta masa se širila u naslovima po nemačkim medijima, kada su lopovi napravili štetu od 20 000 funti ukravši 5, 5 tona Nutele iz parkiranog kamiona. Nekoliko nedelja kasnije, Univerzitet Kolumbija se našao u centru Nutela afere kada je optužen da je potrošio oko 5000 evra nedeljno na jedan od objekata za ručavanje gde su studenti navodno jeli Nutelu za 100 evra tokom sedmice.

6. Uspon i pad Svetskog dana Nutele

Dva blogera iz Italije su odlučili da svoju ljubav prema Nuteli 2007 godine podignu na viši nivo i stvorili su proslavu za ceo svet koja je posvećena ovom divnom slatkišu. 

Svakog 5 februara proslavljamo dan Nutele, razmenjujemo recepte i sećanja povezane sa njom i naravno gledajući više nego privlačne fotografije divnog krema.

Godine 2013, proizvođač Nutele, Ferero je pokušao da ukine Dan Nutele, ali od ove godine na zahtev Sare Rosso, osnivača Dana Nutele ovaj praznik preuzima proizvođač.

nutela

 

7. Ukus đanduje
Čokolada i lešnik su nazvani giandua po liku iz italijanske komedije Gianduja. Radi se o veselom italijanskom seljaku koji jaše unaokolo prazneći po “duja” što na pijemontskom dijalektu znači kanta.

Tamo su kante sa vinom, ali mogu i da sadrže divni lešnik krem, zar ne? Maske Gianduja se prodaju širom Pijemont regije u Italiji a njegovo lice se redovno pojavljivalo u prvim reklamama za Nutelu.

8. Nutela je imala besplatne uzorke
Nutela je postal tako popularna u Italiji lada su italijanski dućani počeli da nude besplatne uzorke Nutele svakom detetu koje bi se pojavilo sa parčetom hleba. Bila je to sjajna marketinška strategija. Nije ni čudo što svi postadosmo zavisni.

9. Da li ste znali da je Nutela duplo skuplja kod nas nego u Nemačkoj?

U prodavnicama u Srbiji se cena Nutele kreće između 776 i 1389 din/kg, dok u Nemačkoj isti proizvod može da se kupi za 3.99 evra za teglu od 1 kilograma, tj. 443 dinara. Na akcijskim sniženjima možete pronaći i teglu Nutele od 450 grama za 1,65 evra, tj. 183 dinara.!

0 komentar
0

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.