Čudesno dejstvo kafe na kožu

od admin
kafa

Kafa može da učini za vas mnogo više osim borbe protiv popodnevnog umora – ako je pijete u dovoljnim količinama. Najnovije masovno istraživanje pokazuje da konzumiranje većih količina kafe može da smanji rizik od pojave zloćudnog melanoma.

U gotovo jedanaestogodišnjem ispitivanju, naučnici su analizirali ishranu kod skoro pola miliona ljudi. Do kraja studije, 12904 osoba razvilo je maligni melanom, ozbiljan tip raka kože koji se javlja u ćelijama koje proizvode pigmentaciju, a jedan broj ispitanika je imao promene na ćelijama kože koje mogu da vode ka raku.

Nakon poređenja rezultata kroz mnoge faktore rizika za rak (pušenje, konzumiranje alkohola, obrazovanje, indeks telesne mase, fizička aktivnost, genetske predispozicije i izlaganje jakom suncu) naučnici su pronašli interesantne relacije: osobe koje piju jednu ili više kafa dnevno imale su 20% manje šansi da razviju zloćudni melanom.

kafa

Kafa izgleda nije smanjivala rizik od melanoma na licu mesta, verovatno zato što ima poseban put razvoja. Dakle, kako kafa uspeva da uradi toliko sjajne stvari za vašu kožu? Autori studije misle da sadrži super posebne sastojke (uključujući kofein naravno) koji sprečavaju rak na nekoliko različitih načina: potiskuju ćelije koje postaju kancerogene na suncu, smanjuju zapaljenja, štite od oksidantnog stresa i DNK oštećenja, apsorbuju štetne sunčeve zrake (poput kreme za sunčanje) i detoksikuju kancerogene – divne vesti za sve one koji obožavaju ovaj napitak.

Prijatna kafa!

 

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više