Ko određuje trendove boja?

od admin
barberi

U svetu mode, godišnja doba se smenjuju gotovo preko noći. Zimske kolekcije smenjuju prolećne, a izlozi se pune novim modelima ali sa svakim dolaskom novih kolekcija provlači se pitanje: kako većina kreatora svega – od trendi šik komada do proizvoda za masovnu potrošnju – odredi koja će paleta boja biti u trendu?

Kako toliki broj dizajnera odluči da je, na primer, bela čipka sada u modi, i da će ona krasiti većinu ženskih košulja i bluza? Ko odlučuje koja boja je nova crna?

Dva puta godišnje, grupa uticajnih kreatora okuplja se na Menhetnu u prostorijama Američke asocijacije tekstilnih boja, kako bi predvideli ukus kupaca – dve godine unapred. Asocijacija obuhvata poznate dizajnere i proizvođače tkanina, i jedna je od retkih organizacija koja diktira trendove i stoji na čelu modne industrije.

Iz beskonačne palete boja, ova grupa dizajnera analizira trendove bojenja i bira nijanse, krojeći dugu u jasne grupe boja za koje veruju da će dobiti na popularnosti. Odabrane boje šalju se pretplaćenim članovima, koji plaćaju članarinu od 1050$ kako bi dobili uzorke. Kada je ženska garderoba u pitanju, tabela uzoraka sadrži i komadiće tkanine, a kod garderobe za muškarce fokusira se na obojene niti.

boje

U roku od godinu dana ove boje pojavljivaće se svuda: proizvođači tkanina tkaće kilometre materijala u željenim nijansama, dizajneri će ubacivati ove tonove u svoje kolekcije, dok će ih kupci u najvećim trgovinskim lancima osmatrati dok vagaju šta bi stavili u ormar za narednih šest meseci.

Dizajneri se slažu u jednom: sve je u predviđanju.

Proizvođačima odeće predviđanje je podjednako smanjilo i troškove i zbunjenost. Dok kreatori visoke mode možda i imaju sredstava da biraju ezoterične krojeve i iznenađujuće nijanse, od onih koji prave odeću za sve nas očekuje se da budu kreativni u okviru veoma skromnih budžeta.

Čak i tkanina ciklama boje (magenta) deluje manje riskantno kada Asocijacija i njeni dizajneri stave svoj ugled na to. Modni dizajneri osećaće se slobodnije da nabave pamuk, somot ili žersej u datim nijansama. Kupci koji čitaju i slušaju o najnovijim trendovima sa modnih pista – biće spremniji da kupe, pa recimo – kratku ciklama jaknu.

Predviđanje boja pomaže da se kupci usmere da kupuju ono što dizajneri žele. Dizajneri u Asocijaciji funkcionišu u okviru “ciklusa boja” koji traju između dve i sedam godina kada je u pitanju moda, a između 7 i 15 kada je u pitanju enterijer. Takođe, čvrstog su stava da je “sloboda za sve boje” potpuno pogrešna.

Za ovu sezonu odabrana je bordo i sve njene nijanse.

Da li ste robovi trenda boja? Koju boju naviše volite da nosite?

Napisala:  Ivana Živančević

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više