Recepti omiljenih jela za badnje veče

od admin

Ukoliko još uvek niste odlučili koji specijaliteti će se naći na trpezi za Badnje veče, evo nekoliko predloga.

Predjelo
Krompir salata

krompir_salata_n

Sastojci

5 većih krompira
1/4 kašičice bibera
glavica crnog, crvenog ili 3 čena belog luka, a u sezoni mogu i listovi mladog luka
2 kašike maslinovog ulja
sok od 1/2 limuna ili kašika jabukovog sirćeta
1/2 veze svežeg peršunovog lista
kašičica soli

Priprema

1. Operite dobro krompir i skuvajte ga s ljuskom. Kako se ne bi raspao prilikom kuvanja, u vodu dodajte kašiku soli. Kad je skuvan (ne treba da bude prekuvan), ocedite i malo prohladite, skinite ljusku i isecite na kocke veličine oko 2 cm.
2. Crni luk isecite na režnjeve, a peršun krupno. Posolite i pobiberite, dodajte ulje pa limun. Dobro izmešajte da krompir upije začine i na kraju dodajte peršun. Ukrasite režnjevima luka i celim listićima peršuna. Ova salata se služi i topla i hladna. Ukoliko je pravite s belim lukom, isecite ga što sitnije.

Glavno jelo
Pečena pastrmka
pecena_pastrmka_aps_475751993

Sastojci

4 pastrmke od po 300-400 gr
3 lista žalfije
peršun
2 čen belog luka
3/4 šolje suvog belog vina
1 1/2 limun
6 supene kašike ulja
so i biber

Priprema

1. Očistiti i oprati pastrmku. Pripremiti marinadu na sledeći način: u činiji izmešati iseckanu žalfiju, peršun, beli luk, ulje, limunov sok, vino, so i biber. Dobro izmešati.

2. Premazati marinadom pastrmku (i spolja i iznutra), pa peći na 200 stepeni oko 20 minuta. Kako pastrmka ne bi bila suva, treba je često prelivati tečnošću koju je riba ispustila tokom pečenja.

3.  Servirati ukrašenu kolutovima limuna i zelenom salatom. Služiti uz krompir salatu ili barenu blitvu sa krompirom.

Prebranac
6060_prebranac-foto-Vladislav-Mitic

Sastojci

1 kg pasulja
1 kg i 200 g crnog luka
ulje, kašika aleve paprike
so, biber

Priprema

1. Ostavite pasulj preko noći da omekša. 2-3 glavice luka sitno iseckajte i stavite s pasuljem da se kuva. Kad proključa, procedite i bacite prvu vodu. Ponovo nalijte i ostavite da se kuva dok pasulj ne omekša, pa procedite.

2. Za to vreme sitno iseckajte preostali luk i lagano dinstajte u vrelom ulju, dok ne bude mekan i staklast. Na pola dinstanja dodajte malo soli. Skinite s vatre, dodajte alevu papriku i dobro promešajte.

3. U uljem namazano tavče ređajte red pasulja, red luka, i svaki sloj posolite i pobiberite. Završite s pasuljem.

Dezert
Grčka baklava
1c56f4f619d62f0333c331663673e607_view_l

Sastojci

500 g tankih kora

Šerbet:

6 dl vode
500 g šećera
1-2 limuna

Fil:

150 g šećera
2,5 dl vode
2-3 kašike griza
250-300 g oraha

Priprema

1. Napravite šerbet: vodu i šećer prokuvajte i ohladite, dodajte tanko sečene kolutove limuna. Za fil prokuvajte šećer, vodu i griz, skinite s vatre i dodajte orahe, promešajte. Kore presecite na dva dela po dužini, filujte ih i motajte u trouglove (bitno je da fil ne iscuri tokom pečenja). Poslažite u podmazan pleh, svaku baklavu namažite s malo ulja. Prekrijte korom, ako je preostala i pecite dok ne porumeni, skinite koru i još malo dopecite.

2. Vruće baklave prelijte hladnim sirupom. Ohladite pre služenja.

0 komentar
0

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više