Zašto je važno čitati?

od admin

Kaže se da je čitanje za um isto što i vežba za telo, a s obzirom na onu staru izreku „u zdravom telu, zdrav duh“, moramo se truditi i podjednako razvijati i telesnu i duhovnu stranu, ne bismo li uspeli da dostignemo sklad i ravnotežu, unutrašnji mir i zadovoljstvo.

Činjenica je da danas manje čitamo knjige, jer našu pažnju okupiraju razni članci, polemike, komentari, pa često kad se zapitamo, shvatimo da smo zaista imali vremena za jednu dobru pravu knjigu. A samo malo je potrebno da je uzmemo u ruke i zaplovimo u nezaboravnu avanturu, paralelni svet koji nas može ispuniti možda i više nego da je stvaran!

Čitanje je preporučljivo jer utiče na:

  1. Mentalnu stimulaciju

Razne studije su dokazale da se čitanjem može usporiti ili sprečiti razvijanje Alchajmerove bolesti ili demencije, zato što je mozak neprestano aktivan. Kao i svakom mišiću na telu i mozgu je potrebna vežba ne bi li smo održali njegovu budnost.

  1. Smanjenje stresa

Nije važno koliko neprijatnih situacija doživite na poslu, u vezi ili svakodnevnom životu, sve to nestane kad utonete u veliku priču, u drugu realnost, kad „odživite“ svet dela. Novinski članci, blogovi i drugo, mogu vam trenutno skrenuti misli, ali dobro napisana knjiga, može uticati na vas doživotno…

  1. Znanje i širenje rečnika

Sve što pročitate obiluje raznim informacijama i znanjima za koja ne znate kada će vam biti potrebna. Što više čitate, to ste bogatiji čovek, a to bogatstvo vam niko ne može oduzeti. Elokventnost vam može pomoći u svim profesijama, ali i polemikama, kvizovima, omogućavajući vam da znate i govorite o mnogim temama, pa i o onim u koje se ne razumete najbolje.

  1. Poboljšanje memorije

Kada čitamo, moramo pamtiti karaktere, događaje, razne situacije… a svaka nova memorija pravi nove sinapse i učvršćuje stare.

  1. Razvijanje analitičkog mišljenja

Pri čitanju uvek imamo neki sud o junaku, njegovim postupcima, nekim situacijama, a sve to utiče na razvijanje analitičkog mišljenja.

  1. Fokusiranost i poboljšanje koncentracije

U svetu u kome Internet vlada, naša pažnja je podeljena na mnogo činilaca odjednom, pa tako prosečna osoba samo 5 minuta provede  tako što proveri  imejl, četuje sa grupom prijatelja (Facebook, Skzpe, Twitter..), koristi svoj smartphone i razgovara sa kolegama.

Dok čitate knjigu, vi ste koncentrisani na radnju, ostatak sveta ne postoji… Pokušajte da čitate 15 do 20 minuta pre posla i videćete koliko ćete biti koncetrisani. Isto se preporučuje pred spavanje.

I na kraju, čitanje predstavlja besplatno uživanje!

 

 

0 komentar
0

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više