5 razloga zašto ne bi trebalo da izbegavate meso

od admin

Ovim nemamo nameru da odvraćamo vegeterijance ili vegane od svog izbora, već da ukažemo na benefite ove namirnice. Pročitajte u nastavku zašto ne bi trebalo da ga preskačete u svakodnevnoj ishrani.

1. Meso je izuzetno hranljivo – Kvalitetno, neprerađeno meso je jedna od najhranljivijih namirnica na svetu. Na primer, porcija od sto grama govedine sadrži visoke količine vitamina B12, B3, B6, gvožđa, cinka, koje naše telo ne može samostalno da proizvodi. Vitamini B su esencijalni za zdravlje, pogotovu mentalno. Istraživanja su pokazala da vegani najviše pate od konfuzije, agresije, nesanice, slabosti i demencije, baš zbog deficita ovih vitamina. 

2. Meso sadrži visoko kvalitetan protein, krucijalan za pravilno funkcionisanje mišića i kostiju. Proteini su produžeci aminokiselina, koje naše telo ne može samostalno da proizvodi i mora da ih dobija kroz ishranu. Postoji 9 aminokiselina koje su neophodne čoveku, a životinjsko meso ih sadrži sve. Očekivano, ljudi koji uvrštavaju meso u svoju ishranu imaju veću mišićnu masu od onih koji se hrane isključivo na vegeterijanski način. Zato su oni više podložni slabosti, gubitku energije, a dobitku telesne težine.
 meso

3. Meso ne povećava rizik oboljenja od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa – Glavni razlog za ove tvdrnje je što je meso bogato zasićenim mastima. Međutim, savremene studije ukazuju na to da ne postoji nikakva naznaka da ove masti podižu „loš“ holesterol, niti da izazivaju srčana oboljenja. Masovna harvardska studija, koja je sprovedena na više od milion ljudi, pokazala je nepostojeću vezu između neprerađenog crvenog mesa, kardiovaskularne bolesti i dijabetesa. Ako želite da izbegnete neku hroničnu bolest, mnogo je bitnije da se klonite prerađenog mesa.

meso
4. Meso osigurava stabilan nivo šećera  zahvaljujući svom visokom nivou proteina – Ovo je izuzetno važno za sprečavanje drugog tipa dijabetesa. Takođe osigurava stabilan nivo energije i stvara osećaj sitosti između obroka, tako da ne možete doći u iskušenje da posegnete za grickalicama. Lako se možete izboriti sa željom za slatkim ukoliko povećate unos mesa.
sugar

5. Na kraju, evolucija nam je omogućila da budemo svaštojedi. Od položaja zuba, do digestivnog sistema, ne postoji ništa što ne ide u prilog i konzumaciji mesa. Ljudi imaju slabije razvijen razvijen želudac od biljojeda i ne mogu da svare celulozu, glavno biljno vlakno. Stoga, prijatno, bez osećaja griže savesti!
meso

0 komentar
0

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više