Šta da jedete kako biste imali zdrave bubrege?

od admin

 Zdrava i izbalansirana ishrana je veoma važna za kvalitet života. Osim što utiče na sveukupno zdravlje, balansirana ishrana će održati vaše bubrege u funkciji.

Što je najvažnije, osobe koje su na dijalizi ili imaju hronične bolesti bubrega treba da unose namirnice bogate antioksidantima i drugim zdravim sastojcima.

Predstavljamo vam listu top 5 super namirnica, koje nisu dobre samo za one koji imaju problem sa bubrezima, već podjednako za sve:

1. Kupus

kupus

Kupus je idealan za one koji imaju obolele bubrege jer ima nizak sadržaj kalijuma. Ovo povrće bogato je fitohemikalijama (hemijskim supstancama koji se nalaze u ponekom voću i povrću i odlične su protiv slobodnih radikala. Veruje se da se mnoge fitohemikalije bore sa rakom i održavaju dobar rad kardiovaskularnog sistema.

Kupus je takođe bogat vitaminom K, vitaminom C, vitaminom B6, folnom kiselinom i vlaknima.

2. Crvene paprike

paprike

I one sa niskom sadržajem kalijuma, paprike su bogate ukusom i vrlo mesnate i hranljive. Takođe, sjajan su izvor vitamina C, vitamina A i vitamina B6, folne kiseline i vlakana. Sadrže i likopen, antioksidant koji štiti od mnogih vrsta raka.

3. Karfiol

karfiol

Sjajan izvor vitamina C, karfiol je povrće bogato folnom kiselinom i vlaknima. Veoma je zdrav jer njegovi sastojci pomažu jetri da neutrališe toksične supstance.

4. Beli luk

beli luk

 Smatra se prirodnom “čudesnom drogom” i ima bezbroj benefita za zdravlje, od korišćenja u kozmetici i nezi do domaćih recepata. Za beli luk je dokazano da ima anti-upalna svojstva. Takođe, veoma je dobar za snižavanje holesterola.

Crni luk (i crveni luk)

luk

Često se koristi za kuvanje, ima nizak sadržaj kalijuma, ali bogat je hromom – mineralom koji pomaže vašem telu pri metaboličkoj obradi ugljenih hidrata, masti i proteina. Luk je bogat flavanoidima, naročito kvercetinom koji je veoma moćan antioksidant i veruje se da redukuje srčane probleme i štiti od mnogih vrsta raka. Crni luk je sjajan za jačanje imuniteta.

0 komentar
0

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više