Kako se rešiti celulita?

od admin

Njegovo ime zvuči kao zdravstveni problem. Međutim, celulit nije ništa drugo do procesa izraženog kod žena, gde zbog nagomilavanja masnoće i toksina ispod kože, vezivno tkivo slabi i stvaraju se deformiteti kože koji podsećaju na pomorandžinu koru. Nastaje kao posledica poremećaja mikrocirkulacije potkožnog tkiva. Celulit nije štetan, ali bez obzira na to, ljudi žele da ga se oslobode zbog načina na koji izgleda.

Kako nastaje celulit?

Prisustvo celulita ne mora da znači da ste gojazni. Čak i kod normalno uhranjenih osoba može da se pojavi celulit. Međutim, ukoliko ipak imate višak kilograma, gubitak težine može smanjiti celulit. Ovaj problem je mnogo češći kod žena nego kod osoba muškog pola. Genetika može biti jedan od faktora za pojavu celulita kod žena. Ostali faktori koji mogu uticati na nastanak celulita su:

 • Hormonalni faktor: Evidentan je, s obzirom na to da celulit mnogo više pogađa žene. S druge strane, pojava celulita raste u fazama značajnijeg hormonalnog ciklusa, poput puberteta, trudnoće ili menopauze, kao i za vreme korišćenja oralne kontracepcije.
 • Dijetetski faktor: Iako postoji jasna veza između prekomerne uhranjenosti i povećanja telesne mase, veza između prekomerne uhranjenosti i pojave celulita nije baš tako jasna. Neretko se dešavaju slučajevi da se kod osobe koja je gojazna ne pojavi celulit i obrnuto. Iz toga se može zaključiti da pojava celulita ima mnogo više veze sa lošim navikama, poput konzumiranja alkohola i duvana i više sa nepravilnom nego prekomernom ishranom.
 • Faktor cirkulacije: Kada postoji poremećaj sistema za cirkulaciju, poput proširenih vena, teških nogu ili teškoće sa drenažom (izbacivanje tečnosti) na nivou nogu, postoji veća sklonost ka celulitu. Ponekad se stvara začarani krug: što je cirkulacija lošija, sve je više celulita; što je više celulita, sve je gora cirkulacija.
 • Faktor držanja: Preterana iskrivljenost kičme u lumbalnom delu izaziva razne poremećaje u organizmu, kao i navike pognute glave i vrata i isturenog stomaka. Ovakvo nepravilno držanje takođe može biti jedan od uzročnika celulita.
 • Psihološki faktor: Iskustvo nam govori da celulit najčešće napada emocionalno neuravnotežene žene koje pate od anksioznosti i nesanice. Objašnjenje leži u tome da se prisustvo supstanci nervnog sistema, za koje se smatra da utiču na raspoređivanje masti u organizmu, povećava u određenim slučajevima neraspoloženja. Osim toga, ne treba zaboraviti ni da su umor, stres i dugo sedenje uz nedostatak fizičkih vežbi takođe elementi koji pospešuju pojavu celulita.

Postoji nekoliko tipova celulita:

 • Kompaktni celulit: Najčešće se pojavljuje kod žena sa prekomernom težinom, ali se može javiti i kod osoba koje su se bavile sportom. Koža je prošarana strijama, suva i gruba.
 • Mekani celulit: Javlja se zbog oslabljenog tonusa kože i zbog variranja u telesnoj masi. Mek je i sunđerast, pomera se prilikom promene položaja iz uspravnog u ležeći, nikada ne boli i obično se stvara u unutrašnjem delu butina i na rukama.
 • Edematozni celulit: Naziva se i „celulit sa mikročvorićima“. Nastaje nakupljanjem tečnosti u potkožnom tkivu, koja uzrokuje otežanu cirkulaciju. Bolan je na dodir.

Anti-Cellulite-Treatment

Terapija celulita

Na tržištu postoje mnogi proizvodi i tretmani koji obećavaju brzo i lako oslobađanje od celulita. Međutim, malo je dokaza koji pokazuju da isti rade dobro i imaju dugoročne rezultate. Evo šta bi trebalo da znate o nekim od opcija:

 • Kreme protiv celulita: Za ove kreme se kaže da rastvaraju masti i čine kožu glatkom. Međutim, mnoge kreme protiv celulita sadrže aminofilin, sastojak koji se nalazi u lekovima za lečenje astme. Ne postoje naučni dokazi da su ove kreme efikasne protiv celulita, a za neke ljude mogu biti i štetne. Posledice njihovog uticaja na celulit mogu biti smanjenje krvnih sudova i izbacivanje vode kroz kožu, što može biti opasno za osobe koje imaju problem sa cirkulacijom.
 • Liposukcija: Kao što je već poznato, ovo je hirurška procedura za uklanjanje masnih naslaga iz tela. Liposukcija, međutim, uklanja dubinske masnoće, ne i celulit, koji je smešten odmah ispod kože. Američka akademija za dermatologiju upozorava da liposukcija može zapravo pogoršati pojavu celulita stvarajući više udubljenja u koži.
 • Mezoterapija: Mezoterapija je terapija prvobitno razvijena u Evropi sa ciljem da ublaži bol nastao prilikom upalnih stanja kože. To podrazumeva ubrizgavanje supstanci kao što su vitamini, minerali, aminokiseline i enzima u tkivo neposredno ispod kože. Mezoterapija može razbiti masti i dovesti do blagog poboljšanja izgleda celulita. Ali, isto tako, ona sa sobom nosi i rizike koji uključuju oticanje, infekcije i nepravilne konture.
 • Masaža i spa tretmani: Anticelulit masaža i drugi spa tretmani mogu imati privremeni uticaj na pojavu ovog stanja u potkožnom tkivu. Ali oni ne uklanjaju celulit. Svaki postignut efekat je kratkog veka i verovatno posledica uklanjanja viška tečnosti.
 • Laserski tretman: Terapija laserom primenjuje se kod svih oblika celulita, obzirom da stimuliše ćelijski metabolizam, podstiče stvaranje kolagena i vezivnog tkiva, što je od velikog značaja za lečenje celulita.

Iako su komentari o aktuelnim tretmanima protiv celulita pomešani, lekari su u konstantnoj potrazi za novitetima u ovoj oblasti. Jedan postupak uključuje upotrebu crvene i infracrvene svetlosti (LED diode) koje emituju svetlosti određene talasne dužine, koje su poznate po tome da mogu da naruše strukturu masnog tkiva, izazivajući ga da se skuplja. Ova procedura se obično kombinuje sa valjcima i vakuumom koji omekšavaju vlakna vezivnog tkiva koji uzrokuju izgled „pomorandžine kore“.

0 komentar
0

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više