Solarijum – prijatni neprijatelj vaše kože

od admin

Preplanuli ten kao da nikada ne izlazi iz mode. Zato veliki broj dama uz pomoć veštačkog sunčanja želi da „pocrni“ na najbrži mogući način…

…i dok se ranije o tome ćutalo, mada su svi znali koliko je štetno, danas lekari i dermatolozi otvoreno apeluju da se po svaku cenu klonimo solarijuma. Hajde da razmotrimo njegove „pozitivne“ i negativne strane.

PROTIV

Zračenje
UV zračenje koje može biti skoro 20 puta veće u odnosu na popodnevno letnje sunce, izuzetno je opasno. Naša koža ne može da podnese zračenje koje solarijum emituje pa je rizik od nastanka raka kože i te kako povećan.

Zavisnost
Korišćenje solarijuma bez dileme možemo da uvrstimo među poroke. Kada jednom zbog preplanulog, bronzanog tena izmamite uzdahe divljenja, poželećete uvek istu reakciju. Tako solarijum stvara zavisnost jer vas praktično tera da se neprastano izlažete veštačkom sunčanju kako biste održavali boju.

Genitalni problemi
Često izlaganje solarijumu može dovesti do vaginalnih infekcija, posebno ako se solarijum ne čisti redovno. Takođe, veliki je rizik od zračenja jajnih ćelija. Dame koje su preterivale sa solarijumom, mogu da imaju problema pri pokušaju da zatrudne, ali i tokom trudnoće. U solarijumu je takođe striktno zabranjeno sunčati se bez pokrivenih grudi jer direktno UV zračenje utiče na pojavu raka dojke.

Free-Killer-Tan-Solarium-vitalmag2

 

ZA

Smanjenje ožiljaka i akni
Setite se samo problema koje ste imali u pubertetu sa aknama i koliko ste patili zbog toga. Kako sunčanje pomaže u smanjenju i isušivanju akni, isti efekat možete i da postignete u solarijumu. Podrazumeva se da ne treba da preterujete. Za ovu vrstu „terapije“ dovoljno je 5 minuta sunčanja, 2 puta mesečno.

Subjektivni osećaj
Izlaganje suncu popravlja raspoloženje, a i solarijum ima isto dejstvo. Malo toplih zraka, posebno u hladnijim danima, i te kako utiče na bolje raspoloženje.

Vitamin D
Sunce, ali i solarijum podstiču proizvodnju vitamina koji je vrlo važan za imunitet, ali i za našu psihu. To je vitamin D. Ako ste skloni kožnim bolestima poput gljivica, psorijaze i neurodermatitisa, onda se nemojte začuditi ako vam doktori preporuče umereno sunčanje.

 

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više