10 načina kako da ojačate imunitet

od admin

Zašto Japanke žive duže od ostalih žena na svetu ili zašto ljudi latinoameričkog porekla žive duže od ostalih sugrađana u Sjedinjenim Američkim Državama? Neki od odgovora na ta pitanja kriju se u načinima na koji jačaju svoj imunitet. Pravilna ishrana jedna je od najjednostavnijih metoda jačanja imunološkog sistema. Svako podneblje pruža dovoljno prirodnih materija za jačanje imuniteta, tako da nema potrebe tragati za egzotičnim i skupim dodacima u prehrani.

Pogledajte neke od jednostavnih metoda:

1. Ulje lanenog semena
Esencijalne masne kiseline u ovom ulju, pospešuju metabolizam holesterola i triglicerida, razvoj mozga, strukturu ćelijskih membrana, usporavaju rast kancerogenih ćelija i štetnih organizama kao i niz drugih funkcija. Preporučena doza je jedna ili dve kafene kašike na dan. S obzirom na to da je ulje gorko, možete ga lakše progutati ako ga ubacite u salate ili jela.

2. Vitamin C
(Sodium Ascorbate) u tableti ili prahu, je oblik vitamina C koji deluje protiv virusa i bakterija pre svega tako što blago štiti imunitet napadnutog organizma. Međutim, ljudsko telo ne sintetiše vitamin C, (preporučena dnevna doza iznosi ok 60 mg) – to se jednostavno postiže konzumiranjem svežeg voća i povrća.

3. Ljute paprike (materija Capsaicin)
Jedna od najveličanstvenijih biljaka je Capsicum, ili ljuta paprika. Dobro je poznato njeno delovanje na cirkulaciju, a pomaže u održavanju zdravog pritiska i snižavanju lošeg holesterola. Ljuta paprika dobro deluje i na probavu, a pomaže i kod problema sa gasovima.

4. Mir i odmor
Jedan od najsigurnijih načina da se razbolite je životni stil koji uključuje hronični stres i osećaj umora. Negativne emocije i brige takođe loše deluju na imunitet. Dakle, jačanje imunog sistema zahteva sasvim suprotno – dovoljno spavajte, odmarajte se i unesite smeh u život.

5. Fizička aktivnost
Ukoliko sad ne vežbate, počnite odmah. Šetajte i krećite se što češće i više možete. Znojenje i kretanje poboljšavaju rad imuniteta.

6. Crveni i beli luk
Redovno jedite beli i crveni luk. Njihovi sastojci izuzetno povoljno i dugoročno deluju na imunitet. Ako ste u mogućnosti, nabavite biljne kapi sremuša – one su čak 10 puta jače u odbrani virusa u odnosu na luk.

7. Upoznajte lekovito bilje
Pročitajte nešto o lekovitom bilju i upoznajte se sa onima koje rastu u vašoj blizini, kao što je na primer maslačak. Šteta je ne iskoristiti ih!

8. Pijte čajeve
Ukoliko nemate vremena za istraživanje lekovitog bilja pijte zeleni i crni čaj. Oni sadrže antioksidanse, bioflavonoide, tanine… i svi sadrže antikancerogene supstance.

9. Zapisujte šta jedete
Nedelju ili dve,zapisujte šta ste pojeli tokom dana i uočite vaše loše navike. Unosite li previše masne hrane, rafiniranog brašna i šećera? Potrudite se da vam obroci postanu raznoliki, šareni i zdravi!

10. Pijte dovoljno vode
Da li je potrebno to još jednom reći? Naše telo sadrži ogroman postotak vode i zato je unosite dovoljno često – voda je najvažnija stvar za bubrege. Pijte sedam do osam čaša na dan.

immune-system

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više