Omiljena poslastica – palačinke!

od admin
maslenica

Da li ste znali da su i naši preci možda jeli palačinke? Neke analize zrnevlja starog 30 000 godina pokazuju da je pećinski čovek pravio brašno od paprati i biljaka koje je našao i očigledno ih mešao sa vodom i pekao na vrelom, po mogućstvu masnom kamenu.

Rezultat verovatno nije bio današnja palačinka, ali ideja je bila ista: pljosnati kolač pohovan ili pečen.Do neke 5300. godine palačinke su postale već uobičajeno jelo. Stari Grci i Rimljani su jeli palačinke zaslađene medom, u Elizabetanskom dobu su im dodavali začine, ružinu vodicu, višnje i jabuke.

maslenica

Postojao je dan i festival palačinki, a slično postoji i danas u Rusiji, poslednje sedmice zime a pred početak uskršnjeg posta proslavlja se čak nedelju dana Maslenice, narodnog običaja još od paganskih vremena. Palačinke su glavna poslastica i simbol maslenice.Kod nas je takođe ukorenjen ovaj običaj maslenice, naročito u Vojvodini, a vrhunac su Poklade kada se pored palačinki pravi karneval i maskenbal sam dan pred početak velikog posta.

Peku se svakog dana od ponedeljka do nedelje, a posebno velike količine od četvrtka do nedelje. Svaka domaćica ima svoj recept koji prenosi s kolena na koleno, a peku se od heljdinog, pšeničnog ili ovsenog brašna a kasnije se služi uz pavlaku, jabuke ili kavijar. Ovaj običaj se lepo može videti u filmu “Sibirski berberin.“ Dan palačinki u svetu se proslavlja  svakog 17 februara!

U Americi se još u prvom kuvaru 1796 pojavilo dva recepta za ovu poslasticu. Tomas Džeferson se smatra izumiteljem američkih palačinki koje su deblje i manje nego “naše”.

Dajemo vam recept za osnovno testo za palačinke u koje možete uvoditi razne varijacije, dodati npr, čokoladno umesto običnog mleka, dodavati eurokrem, cimet ili dodatke po želji.

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više