Druga planeta zvana Japan

od admin

Egzotična putovanja

nešto su što svi priželjkujemo u životu. Već nas i sama pomisao na Kubu, Novi Zeland ili Galapagos ispunjava neverovatnim uzbuđenjem, a onima kojima se posreći da obiđu neku daleku destinaciju, takva putovanja donose nesvakidašnje iskustvo i osećaj zadovoljstva koji se ne može meriti ni sa čim. Činjenica je da za ovakva putovanja treba odvojiti malo više novca, međutim, to ne znači da su ona nemoguća misija. Često izgledaju mnogo nedostižnija nego što zapravo jesu – jer, ako je većina nas spremna da godišnje sebi priušti neki bolji telefon ili odlazak na more, zašto ne bismo jednu godinu „žrtvovali“ i tako uštedeli novac da naredne sebe častimo putovanjem za pamćenje na kome će nam drugi pozavideti. Zato, ako se u 2015. godini nekim slučajem nađete u Japanu, evo nekoliko reči o ovoj čudesnoj zemlji.

Japan je zaista jedna moderna i razvijena država, u to nema sumnje. Međutim, valja odmah razbiti neke iluzije koje često imamo o Japanu – daleko od toga da nas u njemu uslužuju roboti i da sve izgleda kao neki futuristički film naučne fantastike. Japan je, zapravo, mnogo tradicionalniji nego što se misli. To je, naime, zemlja neverovatnih suprotnosti – s jedne strane, Japan je zemlja koja je jednom nogom definitivno u budućnosti, barem kada je tehnološki razvoj u pitanju, ali, s druge strane, to je zemlja koja ne odustaje od svoje prošlosti i tradicije, koja je samo naizgled moderna i savremena, a u stvari je deset puta konzervativnija nego što se to na prvi pogled primećuje. Japan je, reklo bi se, spoj nespojivog. Zato, umesto da pričamo o lepotama zemlje o kojima se svakako možete informisati bilo gde danas, evo nekoliko zaista korisnih informacija koje, ubeđeni smo, ne možete pronaći u tradicionalnim vodičima.

Collage1234

Zaboravite na engleski dok ste u Japanu! Ma koliko vam znanje ovog jezika može pomoći u bilo kojoj drugoj zemlji, ovde vam je potpuno beskorisno. Razlog je taj što u Japanu veoma mali broj ljudi govori engleski, a čak i da pronađete nekog ko vas razume kada mu postavite pitanje, nemojte se iznenaditi ako se posrami i ne odgovori vam na isto – Japanci su, naime, ubeđeni da su nacija „operisana“ od engleskog. Naš savet je, zato, sledeći – prikupite sve potrebne informacije, mape, lokacije, hotele u kojima ćete odsesti pre polaska na put – tako ćete sebe poštedeti mnogih neprijatnih situacija.

engleski

 

Ovo podrazumeva da se donekle upoznate i sa japanskim pismom, ma koliko vam taj zadatak izgledao mrsko. Razlog je taj što je u Japanu sve ispisano njihovim pismom – kanji, katakana i hiragana. Do skoro je Tokio bio jedini grad gde su nazivi stanica dati i na engleskom jeziku, a od nedavno je to i Kjoto. Međutim, u ostalim gradovima toga nema! Dakle, ako ne želite da se izgubite, pošto nećete imati koga da pitate na engleskom da vam objasni kako da nađete put, naučite makar osnove japanskog pisma.

tokio hiragana

 

hrana u japanu

Osnovi japanskog pisma bitni su vam i za kupovinu, naročito hrane. Hrana u Japanu je posebna avantura. Prvo, zato što ako ne znate reč japanskog po svoj prilici ješćete boga pitaj šta prvih dana (nekada je možda i bolje nikada ne saznati šta ste jeli), a drugo, čak i da sebe smatrate ljubiteljem morske hrane, prva tri dana u Japanu umeju da budu vrlo problematična. Onog trenutka kada shvatite da i čips ima ukus ribe i morskih algi, zvanično vam je muka od morske hrane i počinjete da sanjate o dobroj masnoj slaninici i čak bajatom hlebu – jer, u Japanu, ako ne želite da jedete dugotrajni hleb iz kese plastičnog ukusa, budite spremni da za veknu hleba izdvojite čak i više od 10 eura!

Kada je hrana u pitanju, ono što morate naučiti (ako već ne znate) pre dolaska u Japan, jeste kako da jedete štapićima.

Štapići su za Japance sveti predmet, i užasno je nekulturno tražiti u restoranu da vam donesu viljušku i nož, ili, ostaviti štapiće po strani i prionuti na posao – rukama. Možda samo izgleda teško, ali jesti hranu štapićima je, zapravo, prilično lako. Probajte i uverite se i sami.

Ukoliko ste iz Srbije, ovo će vam, svakako, biti jedan od većih kulturnih šokova – ulazite u krcati metro, more Japanaca oko vas, a vama je nešto zaista čudno. Ne, nije to gužva, navikli ste da vam dišu za vratom u prepunoj 50-ici. Ne, ovo je nešto drugo, to je – tišina. Tako je, u Japanu je zabranjeno pričati mobilnim telefonom u gradskom prevozu, a inače se smatra nepristojnim glasan razgovor, tako da se u vozovima i autobusima svi uzdržavaju od pričanja. Možda bi ovo pravilo trebalo uvesti i u srpske autobuse, šta mislite?

Tokio metro
Tetovza japan

Ukoliko imate tetovažu a planirali ste da odete na bazen u hotelu ili u onsen – japansko tradicionalno kupalište – zaboravite na to. Svuda ćete moći da pročitate obaveštenja da je osobama s tetovažama pristup javnim kupalištima zabranjen!

Ma koliko bili savremeni u tehnološkom smislu, Japanci su, ipak, u duši tradicionaliste – jeste da se danas ne tetoviraju samo jakuze, ali za prosečnog Japanca i dalje važi nepisano pravilo – imate tetovažu, znači vi ste kriminalac!

 

Razgibajte vratne i leđne mišiće kada dolazite u Japan – klanjaćete se svuda i svakome. Ne zato što su Japanci neka viša rasa, već zato što je to još jedan u nizu njihovih običaja. Isprva deluje pomalo čudno – uđete u radnju, a tamo vam se svi klanjaju, vi im uzvraćate, oni opet vama i tako do u beskraj. Međutim, kada se jednom priviknete, nećete ni primetiti kako se spontano klanjate svima, čak i pošto se vratite natrag u Srbiju. Iz nekog razloga, to je jedan od običaja na koji se teže naviknete, a još teže ga se otarasite.

wwwww

Ovo su samo neke od zanimljivosti koje vam Japan nudi, a obično ih nema u turističkim vodičima ili na internet stranicama. Zato, pripremite prtljag, rezervišite na vreme avionsku kartu, sačekajte lepo prolećno vreme kada cveta trešnja, čuvena japanska sakura, i avantura može da počne. I, naravno – ponesite neku svesku u kojoj ćete beležiti sve neobično što primetite – verujemo da će utisaka biti na pretek.  

0 komentar
0

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više