Osećaj koji daje smisao životu

od admin

Ne postoji jasna definicija ljubavi. Uprkos tome što je ne možemo definisati, svako živo biće ju je spoznalo u određenom obliku. Ljubav prema voljenoj osobi, deci, životinjama, poslu kojim se bavimo, prirodi ili ljubav prema samom sebi. Love is in the air. Ljubav je oko nas. Ljubav je u nama. Ljubav smo mi!

nlp-institut-beograd-nlp-ljubav-1080x675

Nema ljudskog bića koje je živjelo, a da nikada nije voljelo. Ne postoji ta osoba koja nije osjetila onaj neobjašnjivi osjećaj u grudima, dok je posmatrala, dodirivala, uživala i bila srećna sa drugom osobom. Svako je spoznao ljubav i otkrio je na poseban način koji odgovara samo njegovoj individui. Upravo iz razloga što je ona odražaj ličnog doživljaja svake osobe, ne postoji jasna definicija ljubavi, koja je opšte primjenjiva. Ljubav se može definisati na različite načine. Kao emocija, ali i motiv, strast, potreba ili težnja, čija je glavna karakteristika snažna naklonost subjekta prema nekom privlačnom predmetu, pojavi ili biću. Ljubav prema drugoj osobi uključuje osećanje nežne privrženosti, zaokupljenost njenom ličnošću, zainteresovanost za njene potrebe, želje i misli, nesebičnu brigu za njenu sreću i strasnu želju da odnosi budu što prisniji. Udaljenost ili privremena razdvojenost od voljenog objekta može da rasplamsa osećanje ljubavi, ali i da je potpuno uguši i odvede je u zaborav. Postoje, u zavisnosti od objekta, brojne vrste ljubavi kao što su roditeljska, partnerska, dečija, religiozna, narcistička, bratska itd. Kao doživljaj pojačane vitalnosti i moći, koja pojedinca ispunjava radošću, ljubav nema svoj koren u biološkoj, već u psihološkoj potrebi čoveka. U psihoanalizi ovo osećanje se označava kao libidinalna strast, istovremeno nežna, bestelesna, ali s druge strane veoma telesna i čulna. Označava se kao infantilna i zrela, normalna i abnormalna, koja je uviek usmerena ka pribavljanju intenzivnog zadovoljstva. Tek nakon puberteta, spajanjem čulne i nežne komponente, nastaje normalna, zrela ljubav. Kako kaže Erih Fromm, ljubav je „jedini zdravi i zadovoljavajući odgovor na problem ljudskog postojanja“. Zrela ljubav zadovoljava osnovnu ljudsku potrebu za povezanošću sa drugima, uz očuvanje identiteta ličnosti. Na kraju krajeva, ljubav je osećaj prijatnosti i prisustvu voljene osobe. Bitne komponente ljubavi su davanje, briga, odgovornost, poštovanje i poznavanje. Ako pokušavate da definišete vaš odnos sa partnerom, uzmite u obzir ove elemente i pokušajte sagledati da li su i u kojoj meri oni prisutni u vašem odnosu. Nedostatak ili manja prisutnost nekog od ovih elemenata ne znači da ljubav ne postoji, ali to može da znači da ona ne postoji u svojoj sveobuhvatnosti. Ukoliko u vašoj ljubavi nedostaje bar jedna od ovih komponenti, veoma brzo (a neko i suviše kasno) ćete se razočarati u ovo osećanje koje daje smisao životu. Tada ćete pomisliti da je i vaš život izgubio smisao. To će trajati sve do onog trenutka dok se ne pojavi osoba koja će probuditi onaj neobjašnjivi osjećaj u grudima i vratiti smisao vašem životu. Kada se to desi, znaćete prepoznati ljubav!

ljubav-e1476878285683

Volim te – dve reči ljubavi na različitim jezicima…

Albanski – Te dua

Arapski – Ana behibak (reći muškarcu)

Arapski – Ana behibek (reći ženi)

Bjeloruski – Ya tabe kahayu

Bugarski – Obicham te

Češki – Miluji te

Danski – Jeg elsker dig

Holandski – Ik hou van jou

Engleski – I love you

Eskimski – Negligevapse

Esperanto – Mi amas vin

Estonski – Ma armastan sind

Etiopski – Afgreki’

Filipinski – Mahal kita

Finski – Mina rakastan sinua

Francuski – Je t’aime, Je t’adore

Gruzijski – Mikvarhar

Grčki – S’agapo

Havajski – Aloha wau ia oi

Hebrejski – Ani ohev otah (reći ženi)

Hebrejski – Ani ohev et otha (reći muškarcu)

Indonezijski – Saya cinta padamu

Irski – Taim i’ ngra leat

Italijanski – Ti amo

Japanski – Aishiteru

Jermenski – Yes kez sirumen

Južnoafrički – Ek het jou life

Kambodžanski – Soro lahn nhee ah

Keltsko-škotski – Tha gra\dh agam ort

Kineski-kanton – Ngo oiy ney a

Kineski-mandarinski – Wo ai ni

Korejski – Sarang Heyo

Latinski – Te amo

Latvijski – Es tevi miilu

Libanski – Bahibak

Litvanski – Tave myliu

Mađarski – Szeretlek

Njemački – Ich liebe dich

Norveški – Jeg elsker deg

Persijski – Doo-set daaram

Poljski – Kocham ciebie

Portugalski – Eu te amo

Rumunski – Te ubesk

Ruski – Ya tebya liubliu

Slovački – Lu`bim ta

Slovenački – Ljubim te

Srpski – Volim te

Švajcarski – njemački – Ich lieb dic

Španski – Te quiero / Te amo

Švedski – Jag alskar dig

Tajvanski – Wa ga ei li

Tajlandski – Chan rak khun (reći muškarcu)

Tajlandski- Phom rak khun (reći ženi)

Turski – Seni Seviyorum

Ukrajinski – Ya tebe kahayu

Velški – ‘Rwy’n dy garu

fotolia_77002859_subscription_monthly_m-1080x675

 

0 komentar
0

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više