Najgori načini zlostavljanja žena u svetu

od admin

Za mnoge su najveći životni problemi cene benzina i hrane. Iako nisu zanemarivi, oni se čine minorni u poređenju s onima koje svakodnevno proživljavaju bespomoćne žene širom sveta. Počinioci zločina nad njima nikada neće doći pred lice pravde.

Sledi lista sedam najbrutalnijih zločina počinjenih nad ženama:

0000192766

Otmica mlade

 Otmica mlade uobičajna je praksa u Kirgistanu i Turkmenistanu. Kada dođe vreme ženidbe, muškarac ili njegova porodica biraju ženu koju otmu i odvedu svojoj kući, gdje je starije žene nagovaraju na udaju. Neke porodice devojku drže u zarobljeništvu, sve dok ne pristane na brak. U otmici može učestvovati i njezina porodica, ili nagovarajući je da se uda ili joj pomažući da se oslobodi okova otmičara.  U Etiopiji i Ruandi taj je proces brutalan. Naime, budući suprug otme mladu i onda je siluje kako bi zatrudnila, jer se tako niko drugi s njom neće htjeti oženiti osim njega.

 Ubistvo iz časti

 Za ubistvom iz časti poseže porodica koja veruje da je njihov član nečim osramotila porodicu. Žena je najčešće optužena zbog odbijanja ugovorenog braka, silovanja, traženja razvoda braka ili prevare supruga. Ovi razlozi opravdavaju ubistvo optužene. Prema izvještaju UNICEF-a, u Indiji se godišnje na ovaj način ubije više od pet hiljada mladih žena, jer se smatra da ne obavljaju dovoljno dobro svoje bračne dužnosti. Od 2004. godine, ubistva iz časti dogodila su se u Albaniji, Bangladešu, Brazilu, Kanadi, Danskoj, Ekvadoru, Nemačkoj, Indiji, Iraku, Izraelu, Italiji, Pakistanu, Saudijskoj Arabiji, Švedskoj, Ugandi, Velikoj Britaniji i SAD-u.

 Spaljivanje mlade

Spaljivanje mlade oblik je porodičnog nasilja koji se praktikuje u Indiji, Pakistanu, Bangladešu i ostalim zemljama Indijskog potkontinenta. U slučajevima spaljivanja mlade, vjeruje se da muškarac ili njegova porodica polije ženu jednom od zapaljivih tečnosti, te je živu zapali.

54284901-9be4-4046-831e-6c5ed973813e-isil-zene-nikab-hidzab-preview

 Polijevanje kiselinom

Polevanje kiselinom uglavnom se događa u Afganistanu. Počinioci na ženino lice bacaju kiselinu tako da izgori i ima puno ožiljaka. U neki slučajevima, žrtva i oslepi, a neke ozlede imaju i smrtonosne posledice.

 Kastracija genitalija

 Kastracija ženskih genitalija odnosi se na uklanjanje unutrašnjih ili vanjskih delova polnog organa, iz verskih ili kulturnih razloga. Ova vrsta nasilja praktikuje se ponajviše u Africi. Svetska zdravstvena organizacija napravila je značajan napor u suzbijanju ovakvog nasilja pri kojem se kastracija vrši nad devojčicama u dobi između četvrte i osme godine života. Posledice kastracije, zbog nehigijenskih uslova u kojim se obavljaju, često završe sa smrću žrtve.

nasilje-zena-zlostavljanje-maltretiranje

  Trgovanje ljudima

 Procenjuje se da se 500,000 žena iz Srednje i Istočne Evrope u EU bavi prostitucijom. Od pada Željezne zavjese, zemlje Istočnog bloka, kao što su Albanija, Moldavija, Rumunija, Bugarska, Rusija, Bjelorusija i Ukrajina, smatraju se glavnim izvoznicima belog roblja. Mlade žene i devojčice otimaju se i prebacuju u bogate zemlje, uz obećanje da će tamo naći dobar posao i imati bolji život, nakon čega posataju seksualni robovi. Procenjuje se da godišnje 2/3 žena uključenih u prostituciju širom sveta dolazi upravo iz Istočne Evrope, a ¾ njih nikada se prije toga nije bavilo prostitucijom. Belo roblje transportuje se u zemlje Zapadne Evrope, Srednji Istok, Aziju, Rusiju i SAD.

 Seksualno ropstvo

 U delovima Gane, porodica može biti kažnjena zbog prekršaja zbog kojeg su prisiljeni “dati” kćer devicu, kako bi pružala seksualne usluge porodici nad kojom je počinjena šteta.U sistemu seksualnog ropstva mlade device daruju se verskim institucijama gdje ih seksualno iskorištavaju sveštenici.

0 komentar
0

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više