Srce prelijepe Bavarske

od admin

Budući da je ovo najjužniji veliki grad u Njemačkoj, uticaj juga se veoma osjeća. Lijepe kafane, veliki i lijepo uređeni parkovi, predivne građevine, bogata kultura, ukusna hrana i ljubazni ljudi su samo dio ugođaja koji pruža Minhen

Nemzeti Színház

Njemačka pokrajina Bavarska je, po mnogima, najljepši dio evropskog kontinenta. Zelena polja, vijugave rijeke i guste šume bude osjećaj za lijepo, kao dobrodošlicu svakome ko kroči u ovaj svijet savršene prirode. A u srcu te ljepote nalazi se njena žila kucavica – Minhen. Studenti se okupljaju ovdje da bi studirali; bogataški džet-set obožava ovdje da se provodi, kao i pisci, slikari, muzičari i režiseri, dok pripadnici stranih nacionalnosti sada čine više od petine ukupne populacije.  Minhen (sa okolinom) danas ima oko dva miliona stanovnika i time predstavlja treći po veličini grad u Njemačkoj, iza Berlina i Hamburga. Procjenjuje se da ovdje živi više od 400.000 stranaca, od kojih najbrojnije manjine čine etničke grupe iz bivše Jugoslavije. Tome u prilog govori i Beogradska ulica (Belgradstrasse) u jednom naslju u ovom gradu.

oktoberfest

Oktoberfest

Uprkos svom kosmopolitizmu, Minhen je dovoljno mali grad da se obiđe tokom jedne posjete. Najbolje vrijeme da se dođe u Minhen je period od juna do oktobra, kada se čini da grad živi „punim plućima“. Razlog takvom stanju dobrog raspoloženja, pjesme i osmijeha u gradu je tradicionalni festival Oktoberfest, najveći narodni praznik na svijetu, koji svake godine okuplja na Terezinoj livadi (Theresienwiese) u prosjeku po šest miliona ljubitelja piva i kobasica. Za 15 dana, koliko Oktoberfest traje, popije se, prema nekim procjenama, pet miliona litara piva i pojede približno 200.000 kobasica.

Tradicija održavanja Oktoberfesta vodi porijeklo iz događaja koji se zbio 12. oktobra 1810. godine, a povod je bio vjenčanje bavarskog prestolonasljednika Ludviga i saksonske princeze Tereze. Princ Ludvig je, tim povodom, naredio da se održe konjske trke na jednoj velikoj livadi izvan gradskih zidina. Od tada se to mjesto zove – Terezina livada. U početku je Oktoberfest bio, u stvari, sportsko takmičenje – tim više što je princ Ludvig bio veliki ljubitelj antičkih Olimpijskih igara – a tek krajem XIX vijeka se preobrazio u pravu narodnu svetkovinu.

Sve je počelo ovako

BMW-székház

Prvi podaci o Minhenu potiču iz VI vijeka nove ere kada su Bavarci osnovali više naseobina na rijeci Izar. Krajem X i početkom XI vijeka monasi osnivaju manastir, koji se zvao Apud Munihen. Od toga potiče današnje ime za ovaj grad. Godine 1158. Heinrih zvani Lav osniva grad kome daje ime Minhen. Kraljevska porodica Vitelsbah 1180. proglašava Minhen za rezidenciju kraljevske porodice. U XV vijeku počinje procvat Minhena dok se u renesansi i baroku grade mnoge građevine koje danas predstavljaju najljepše spomenike ovog grada. U tom periodu se grad uzdigao do kulturne i duhovne prijestonice Evrope što je sačuvano do danas. Grad je ostao relativno skromne veličine sve do XIX vijeka, kada je planirano da bude proširen u grad širokih bulevara i prostranih trgova, u skladu sa svojom novom ulogom, koju mu je dodijelio Napoleon, a to je da bude kraljevska prijestonica. Nakon Prvog svjetskog rata dolazi do velikih promjena u Minhenu kada nastupaju glad i siromaštvo, što je dovelo do toga da Minhen postane centar nacional-socijalista. Adolf Hitler 1923. godine preduzima marš na Minhen, koji biva brutalno ugušen od strane vlasti, ali već 10 godina kasnije, Minhen je u čvrstim rukama „firera“. Hitler je još ambicioznije započeo program izgradnje, u skladu sa specijalnom ulogom grada kao „prijestonice nacističkog pokreta“. U Drugom svjetskom ratu Minhen je pretrpio ogromne štete, a kao dokaz tome služi podatak da su neki dijelovi grada potpuno uništeni, a da je čak 70 odsto zgrada srušeno.

Početkom 1950. godine naglo dolazi do razvoja Minhena, kada počinje period restauracije i rekonstrukcije grada. Međutim, najveći napredak Minhen je ostvario za vrijeme Olimpijskih igara 1972. godine, uprkos zloglasnom napadu palestinskih terorista, kao i za vrijeme Svjetskog prvenstva u fudbalu 1974. godine.

siegestor_munchen

Ovo možete vidjeti samo u Minhenu…

U srcu grada, na trgu Marien Platz, nalazi se velelepna, gotska građevina Gradske vijećnice, ispred koje, svakog dana u podne, mnogobrojni prolaznici uživaju u lutkarskom igrokazu sa balkona Vijećnice. Pored nje je slavna katedrala Frauenkirhe („ženska crkva“), zaštitni znak Minhena, sa svoje dvije kule, koje se uzdižu stotinak metara u vazduh. Na Marien Platzu nalazi se nekoliko restorana u kojima se možete počastiti bavarskim specijalitetima – kobasicama, kiselim kupusom, svinjskom koljenicom, čuvenim perecama i dobrim pivom. Za ljubitelje fudbala zanimljiva bi bila i Alianz Arena, jedan od najljepših fudbalskih stadiona u Evropi, koji dijele prvoligaš Bajern i drugoligaš Minhen. Muzej BMW predstavlja pravi užitak za ljubitelje istorijskog i tehničkog razvoja automobila. Muzej je smješten neposredno pored zgrade kompanije BMW, sagrađene 1972. godine u obliku četvorocilindričnog motora. U muzeju možete vidjeti 125 originalnih eksponata u 25 izložbenih prostora, a među izloženim eksponatima je fantastična BMW GINA, automobil koji mijenja oblik. U blizini je i Olimpia Park kojim dominira visoki toranj sa kojeg se pruža fantastičan pogled na grad. Na vrhu tornja se nalazi restoran u kojem možete, uz pogled iz ptičije perspektive, uživati u specijalitetima domaće kuhinje. Za ljubitelje rock`n`roll stila života tu je i muzej posvećen ovom muzičkom pravcu, gdje su izloženi originalni instrumenti, pisma i druge lične stvari najpoznatijih rokera. „Alte Pinakothek“ je jedna od glavnih svjetskih umjetničkih galerija, sa izvanrednom kolekcijom slika iz perioda od XIV do XVIII vijeka, a tu se čuvaju i djela čuvenog Albrehta Direra. Tu je i Muzej savremene umjetnosti „Deutsches Museum“ koji svakako ne treba zaobići  i to ne samo zbog svih pronalazaka iz oblasti tehnike na jednom mjestu.   Ne treba propustiti ni Englischer Gartnen, najveći i najljepši park u Minhenu. Tu možete piti pivo u litarskim kriglama, sjedeći u potpuno opuštenoj atmosferi kafane na otvorenom, u kojoj možete organizovati piknik sa društvom, ponijeti hranu i grickalice, a piće donese konobar.

 

0 komentar
0

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više