Anti Müllerian hormon – AMH

od admin

Danas – jedan od najznačajnijih pokazatelja mogućnosti začeća

hormoni-plodnost

Osnovne funkcije jajnika su stvaranje polnih hormona i zrelih jajnih ćelija. Određivanje polnih hormona i gonadotropina hipofize u krvi omogućava procenu funkcije jajnika kao i svih poremećaja koji iz toga proizilaze, ali ti hormoni ne odražavaju aktivnost folikula unutar jajnika čija je funkcija neophodna da bi se održala ovulacija ili plodnost. Broj malih folikula u jajnicima određuje vek reproduktivnog života i vreme kada će nastupiti menopauza. U tome veoma značajnu ulogu ima upravo Anti Müllerian hormon- AMH .

rzzo_placa_vantelesnu_851801977

Anti Müllerian hormon – AMH  je dimerni glikoproteinski hormon iz porodice transformišućeg faktora rasta (TGF). Produkuju ga Sertolijeve ćelije kod muškaraca i ovarijalne granuloza ćelije kod žena. Ima presudnu ulogu u razvoju muških polnih organa tako što sprečava u embrionalnoj fazi razvoj Milerovih kanala iz kojih nastaju ženski polni organi.

Zbog razlika u koncentracijama AMH kod muškaraca i žena kao i zbog njegove specifičnosti za Sertolijeve i granuloza ćelije, merenje koncetracije AMH je odličan parametar za procijenu funkcije gonada, procijenu plodnosti kao i upotreba AMH kao tumor markera gonada. Serumske koncentracije AMH  kod muškaraca do druge  godine života je povišena, a zatim progresivno opada sve do puberteta kada postoji značajan pad. AMH se kod žena može određivati od rođenja pri čemu dostiže pik u dvadestim godinama , pa sve do menopauze kada postaje nedetektibilan.

Nivo AMH se može odrediti u krvi i njegova koncentracija je proporcionalna broju malih antralnih folikula. Obzirom da se AMH produkuje konstantno u granuloza ćelijama malih folikula za vrijeme menstrualnog ciklusa on je superioran kao marker ovarijalne rezerve u odnosu na epizodično oslobađanje gonadotropina i ovarijalnih steroida, a sa druge strane na koncentraciju AMH ne utiče trudnoća kao ni upotreba kontraceptiva.

Određivanje AMH je bitno za proces IVF-a tj. medicinski potpomognute oplodnje jer se iz njegove koncentracije može procjeniti pad rezervi primordijalnih folikula u kasnim reproduktivnim godinama i ukazuje na pacijentkinje koje pripadaju rizičnoj grupi za hiperstimulaciju jajnika. Niske vrednosti AMH ukazuju na veću mogućnost za neuspešni proces vantjelesne oplodnje, ali ne ukazuju na nemogućnost začeća.

Smanjenje koncentracije AMH se uočava pre povišenja nivoa FSH, pa je iz tog razloga AMH raniji pokazatelj oslabljene ovarijalne rezerve. Sindrom policističnih jajnika (POCS) može povećati nivo serumskog AMH zbog prisustva velikog broja malih folikula. Kod ovih pacijentkinja koncentracija AMH može biti 2 do 5 puta veća nego normalne referenetne vrijednosti koje odgovaraju dobi pacijentkinje. Tako visoki nivoi mogu da ukažu na anovulatorne i iregularne cikluse. Faktori koji utiču na smanjenje koncentracije AMH su: gojaznost, terapija gonadotropinima, starost, hirurško odstranjenje jajnika, hemoterapija i zračenje. Serumske koncentracije AMH su povećane kod nekih  tumora ovarijalnih granuloza ćelija. AMH u  kombinaciji sa testovima kao što su Inhibin A i B, estradiol i CA-125 može biti veoma koristan za dijagnostiku i praćenje ovih pacijenata.

 

0 komentar
0

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više