Četiri najzdravije biljke na planeti

od admin

Kažu da zdravlje na usta ulazi. Upoznajte se sa četiri vrlo lekovite biljke koje za nas čine čuda.

Čaj od čaja

 Iako se kod nas, kada nas neko ponudi čajem uglavnom misli na napitak od neke lekovite biljke, kao što su na primer nana,šipak, kamilica, nemojte da odbijete ako vas neko ponudim čajem od čaja! Naime, biljka čaj, latinskog naziva Camellia sinensis, za razliku od „čajeva“ koji se kod nas vekovima koriste, zapravo je pravi čaj. Reč čaj potiče od imena pomenute biljke kamelije od čijih se listova dobija tradicionalni kineski napitak ča, koji se dobija prelivanjem ključale vode preko osušenih listova. Od biljke iz roda kamelije dobijaju se četiri osnovna tipa čaja, koji se razlikuju po načinu berbe i periodu branja, to su zeleni, beli, crni i ulong čaj.

 

 camellia-sinensis-dxn-gano-spica-thea

 

Najlekovitiji med

Za manuka med tvrde da je najlekovitiji na svetu. Proizvode ga pčele koje se hrane cvećem manukinog drveta (Leptospermum scoparium) koje uspeva u dalekoj Australiji. Za razliku od ostalih vrsta meda njegova lekovita svojstva se ne uništavaju tokom razvodnjavanja, izlaganja suncu ili toploti. Stručnjaci za med tvrde da su za to zaslužni visoka koncentracija lekovitih sastojaka, nizak sadržaj vode, mala kiselost i prisustvo posebnih lekovitih sastojaka iz cvetova manuke.

 

Leptospermum_scoparium_flower__manuka_flower_July

 

Manuka-honey-vs-raw-honey

 

 

Moringa pobeđuje anemiju

Biljka moringa (Moringa Oleifera) koja uspeva u podnožiju dalekih Himalaja smatra se najhranljivijom poznatom biljkom na planeti jer sadrži obilje vitamina, proteina, aminokiselina, fitohemikalija, a naročito se preporučuje onima koji boluju od anemije.  

 

752b329ce848903ccc40244c7ca5fc94_large

 

Crveni dijamant zdravlja

Goji bobice koje kao i moringa stižu sa Himalaja u svetu lekovitih plodova prirode nazivaju i „crveni dijamant” jer su dragocene za ljudsko zdravlje. Ovi plodovi narandžasto crvene boje duguljastog oblika mogu da se jedu sirovi ili sušeni i njhov ukus podseća na ukus  suvog grožđa. Smatra se da jačaju imunitet, poboljšavaju vid, štite jetru i bubrege, pozitivno utiču na ten, libido, a dragocene su i u ishrani dijabetičara.

 

Chinese Goji Berries 2007. Image shot 2007. Exact date unknown.

 

Red dried goji berries

 

0 komentar
0

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više