Kad ne zna ni mama ko je tata…

od admin

Stoprocentno pouzdana metoda za utvrđivanje očinstva obavlja se prema standardima najsavremenijih forenzičkih laboratorija i uz potpunu diskreciju. Naučna studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazala je da su se supružnici u čak 30 posto brakova suočili sa problemom „lažnog očinstva“. Zvanične statistike tog tipa u Srbiji ne postoje, ali je primećena iznenađujuće velika potreba budućih očeva da se i na ovaj način potvrde. Pre postojanja mogućnosti utvrđivanja očinstva PCR metodom, ispitivanja su se bazirala na analizi krvnih grupa, gde je pouzdanost varirala između 80 i 99 procenata. Takvi rezultati su ostavljali prostor za sumnju, jer su krvne grupe slične među ljudima, pa je i jedan posto „nesigurnosti“ teorijski pružao mogućnost da je neko drugi otac bebe.

Međutim, DNK je jedinstvena za svakog čoveka (sem jednojajčanih blizanaca), te je QF-PCR metoda koja se primenjuje u laboratoriji Helix, za sada najbrži i najpouzdaniji način utvrđivanja srodnosti. Analize kod još nerođene dece, moguće je uraditi već u drugom mesecu trudnoće, uzimanjem uzorka iz horionskih čupica, u poodmakloj trudnoći uzimanjem uzorka iz amniona ili fetalne krvi, što se inače radi i u prenatalnoj dijagnostici, kao i putem DNK materijala (dlake, krvi ili brisa iz usta) kod već rođene dece.
Sama metoda bazira se na analizi delova hromozoma, odnosno na upoređivanju DNK profila oca i deteta, i pronalaženju poklapanja genetičkog materijala.

U bilo kojoj laboratoriji na rezultate se čeka 2-3 dana, a pouzdanost isključivanja očinstva je 100%. U situacijama kada ne postoji mogućnost uzimanja uzorka majke, već postoji samo DNK oca i deteta, analiza je pouzdana u procentu od 99,99%, dakle, potpuno sigurna. Ovaj metod utvrđivanja srodnosti se inače koristi u najsavremenijim forenzičkim laboratorijama u svetu, u istražne i sudske svrhe. Očinstvo je moguće uraditi i anonimno, odnosno mogu se doneti uzorci krvi ili dlake oca i deteta, i sudski validno – u tom slučaju se uzorci moraju uzeti u našoj laboratoriji.

Utvrđivanje očinstva se bazira na DNK analizi 16 genetskih lokusa najsavremenijim metodama. Za analizu je potrebno 5 ml venske krvi nakon cega se radi QF-PCR analiza na Genetic Analyzer-u 3130 AppliedBiosystems. Vreme čekanja na rezultate je 2-3 dana. Ako se očinstvo utvrđuje analiziranjem oca, deteta i majke biostatistička verovatnoća je 99,99%, a isključivanje očinstva je 100%.

Ova analiza se bazira na amplificiranju mikrosatelitskih markera PCR metodom korišćenjem jednog obeleženog i jednog neobeleženog prajmera. Mikrosatelitski markeri (kratki tandemski ponovci-STR) su polimorfni DNK lokusi koji se sastoje od ponovljene nukleotidne sekvence. Ponavljajuća sekvenca je dugačka 2-7 baznih parova. Broj ponovaka varira u populaciji stvarajući multiple allele za mikrosatelitske markere.

0 komentar
0

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više