„Napitak heroja“

od admin

KUMIS

„Napitak heroja“ koji spada u tradicionalnu ishranu nekih delova centralne Azije, napravljen je od mleka kobile. Kumis, kako se zove ovaj napitak, fermentisano je mleko slično kefiru, samo što sadrži veći procenat alkohola i to od 0,7 do čak 3,3 posto. Ovo mleko koristili su Grci, još u 8. veku pre nove ere.

Prirodno gazirano mleko lako se peni, a osim osvežavajućeg ukusa ima snažno antibiotsko dejstvo, koje ubija izazivače dizenterije, trbušnog tifusa i paratifusa. Kumis sprečava i pojavu tuberkuloze, normalizuje rade želuca, pomaže u lečenju bolesti jetre, žučnih kanala, tankog i debelog creva. Ovaj napitak je dijetetski proizvod prvog reda, a zbog velike količine alkohola ne preporučuje se osobama slabih nerava, obolelima od ciroze jetre i gastritisa.

Kobilje mleko

Mleko se uzima isključivo od kobile koja se prvi put ždrebe, a muzu se ujutru prvih devet dana nakon ždrebljenja. Konjsko mleko sadrži nezasićene masne kiseline, albumine, globulin, peptide, proste aminokiseline, karotin, vitamin C, kobalt i ostale bioaktivne supstance.

 

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više