Dve decenije od misteriozne smrti princeze Dajane

od admin

Najpoznatija princeza i dalje intrigira  javnost

Princeza od Velsa, čuvena Lejdi Di danas bi imala 56 godina. Ove godine i ovog avgusta  obeležava se tačno dvadeset godina od princezine smrti.  Uskoro izlazi i najnoviji dokumentarni film o njoj. Tim povodom podsećamo vas na lejdi Dajanu i najzanimljivije detalje iz njenog života.

Izvor: youtube.com

Dajana potiče iz britanske porodice Spenser koja ima manje poznato grofovsko poreklo. Nakon što je njen otac Edvard nasledio plemićku titulu, ona postaje Lejdi Dajana. Tokom detinjstva obožavala je ples i muziku, maštala da postane balerina.

Školovala se u Engleskoj, ali je srednju školu završila u Švajcarskoj nakon što su se njeni roditelji razveli. Ona je taj razvod teško podnela pa se tako po završetku školovanja preselila u London gde je radila različite poslove, načešće kao dadilja.

Neostvaren princezin san je ples, tačnije balet za koji je želela da obeleži njen život. Okolnosti su bile drugačije, a životni poziv balerine za koji je smatrala da će zasigurno biti njen, pretvorio se u zahtevniju ulogu, princeze.

Naime, princ od Velsa, Čarls družio se sa Dajaninim mlađim bratom, a interesantna činjenica je da je njih dvoje upoznala Dajanina starija sestra koja se kratko vreme zabavljala sa princom. Iako su se godinama poznavali, Čarls je primetio Dajanu na golf turniru leta osamdesete godine, a nakon toga je pozvao na jedrenje gde su proveli vreme zajedno. Ubrzo je usledila i veridba, samo nekoliko meseci kasnije, a tačan i zvaničan datum je 6. februar 1981. godine.

Izvor: youtube.com

Lejdi Di je verena kraljevskim prstenom koji vredi trideset hiljada funti. Četrnaesto karatni dijamant i dvanaesto karatni safir krasio je njenu ruku. Cela kraljevska porodica je prihvatila Dajanu i odobrila prinčev izbor. Predstojeće leto bilo je rezervisano za velelepnu kraljevsko venčanje u katedrali Svetog Pavla 29. jula 1981. godine. Svetsko kraljevsko venčanje nazvano bajkovito venčanje imalo je isto takvu i gledanost, mediji su pažljivo prenosili svaki detalj, a broj gledalaca je rastao iz minute u minut da bi dostigao  milionski brojku od 750.

Princeza Dajana se tokom rojalskog života bavila dobrotvornim aktivnostima. Svoju veliku i svetsku popularnost usmerila je u humanitarni rad. Njene humanitarne aktivnosti obeležile su njen život. Pomagala je deci, beskućnicima, ljudima obolelim od side i mnogim drugim ugroženim ljudima širom planete.

Rodila je dva sina iz braka sa Čarlsom, princa Vilijama i princa Harija. Kraljevski brak nije imao bajkovit i srećan kraj. Svakodnevna razilaženja i razmirice sa Čarslom doveli su do razvoda za koji su podneli zahtev 1992. godine, a formalno je završen 1996. godine.

Priča se i da je tokom zajedništva princeza obolela od depresije i bulimije. Pored svih problema, ona se izdigla, nastavila da pomaže ugroženim ljudima i deci, a svoju sreću pronašla sa egipatskim filmskim producentom Dodijem El Fajedom. Ova romansa je nažalost imala tragičan kraj. Naime, prilikom posete Pariza, kako bi izbegli paparace Dajana i Fajed su doživeli saobraćajnu nezgodu i oboje tragično preminuli 30. avgusta 1997. godine.

Dvadeset godina nakon njene smrti, interesovanje ne jenjava, sve informacije u vezi sa njom su veoma tražene, a spekulacije oko navodno podmetnute nezgode su i dalje u jeku. Zasigurno je da će najpopularnija princeza još ovoliko decenija biti upamćena, a njen dobrotvorni nikada neće pasti u zaborav.

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više