Kako izgleda pametno sunčanje na plaži?

od admin

5 korisnih saveta za sunčanje

Leto je period kada mnogo vremena provodimo na plaži, bazenima i ostalim mestima gde tražimo rashlađenje. Sunčanje je neizostavan deo tokom ovih aktivnosti, a kako bismo dobili bronzani i preplanuli ten, bez opekotina, moramo se pridržavati sledećih uputstava. Adekvatna zaštita od štetnih sunčevih zraka je veoma bitna, zato je neophodno da se edukujemo pre nego što telo izložimo suncu.

Izvor: pexels.com

Obratite pažnju na zaštitni faktor SPF

SPF faktor primenjuje se na zaštitu od UVB zraka jer oni uzrokuju opekotine. Mnogi ne znaju razliku između UVB i UVA sunčevih zraka. Dok prvi odnosno UVB zraci direktno uzrokuju crvenilo i opekotine na koži, UVA zraci duboko prodiru u kožu i mnogo su štetniji jer uzrokuju bolesti i bore na koži.

SPF 15 blokira 93% UVB zraka

SPF 30 blokira 97% UVB zraka

SPF 50 blokira 98% UVB zraka

SPF faktor meri dužinu zaštite provedenog vremena na suncu, a broj koji se prikazuje na proizvodima za sunčanje polazi od 5 do 100. Ova brojka označava da toliko minuta faktor štiti kožu od štetnih sunčevih zraka, tako da je konstantna upotreba ovih proizvoda veoma poželjna.

Izvor: pixabay.com

Korisni saveti

  1. Uvek nanosite kremu za sunčanje 20 minuta pre izlaganja suncu i na svakih sat vremena se iznova namažite.
  2. Ne zaboravite da nanesete preparat za sunčanje na uši, dlan, tabane šake i teško dostupna mesta.
  3. Izbegavajte sunce između 11 i 15 časova jer je tad najintenzivnije UVA zračenje.
  4. Nosite šešire, kačkete i naočare za sunce.
  5. Kada izađete iz vode obavezno nanesti kremu za sunčanje jer mnogi proizvodi nisu vodootporni i voda ukloni prethodno nanetu zaštitu.

Želimo vam prijatno sučanje bez posledica opetkotina i crvenila, a bronzani ten ćete dobiti samo ukoliko se budete “pametno” sunčali.

 

0 komentar
0

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više