Boje i njihova psihološka značenja

od admin
boje-colors-znacenje

Šta vaša omiljena boja govori o vama?

Svako ima omiljenu boju, a razlozi za to su različiti, od omiljene boje zbog garderobe do boje sobe. Vi sigurno znate zašto vam je određena boja omiljena, a mi vam donosimo pravo psihološko značenje osnovnih boja. Možda se iznenadite kada pročitate šta vaša omiljena boja zapravo znači, ali verujemo da vas to neće navesti da je promenite.

Crvena boja je boja ambicije, dominacije i odlučnosti. Ona ima i seksualno značenje pa je tako boja strasti. Takođe je boja vatre i krvi pa se zato povezuje sa energijom. Ova boja ima i negativno značenje jer je boja besa. Crvena boja ispoljava jako emotivno stanje.

Narandžasta boja je vesela i ona oslikava optimizam. Ona ima značenje pozitivne društvene komunikacije. Ova boja je spoj crvene boje od koje poseduje energiju i žute koja joj pripisuje sreću. Negativno svojstvo ove boje može biti površnost.

Žuta boja je boja inteligencije, uma i promišljenosti. U sebi sadrži optimistično značenje, pa tako izaziva isključivo vesela osećanja. Takođe je boja Sunca, a po uzoru na njega to je boja uživanja i energije. Negativno značenje može biti u nestrpljenju i kritici.

Zelena boja je boja rasta i ravnoteže. Ova boja je podeljena jer može imati pozivitno značenje koje je sapopouzdanje ili negativno kao što je posesivnost. Ova boja je ujedno i boja prirode, pa se zato povezuje i sa harmonijom i svežinom. Tamno zelena boja se povezuje sa novcem.

Plava boja je boja poverenja i mira. Lojalnost i integritet su glavne odlike ove boje. Plava je takođe boja mora i neba pa je tako njeno odličje stabilnost. Ova boja simoliše mnogo vrednosti kao što su poverenje, iskrenost, veru, nadu i raja. Negativno značenje plave boje je frigidnost.

color-boje-znacenje

Izvor: pexels.com

Ljubičasta boja je boja mašte i snova. Ispoljava kreativnost i individualnost, a povezuje se sa kraljevstvom. Simboliše moć, plemstvo, snagu, ambiciju i misteriju. Ova boja označava bogatstvo i ekstravaganciju. Negativna svojstva su nezrelost i nepraktičnost.

Braon boja je boja prijateljstva, protekcije, komfora I materijalnog bogatstva. Zemljana boja označava stabilnost, odgovornost I osećaj dužnosti. Braon boja daje osećaj sigurnosti I stalne privrženosti. Jednostavnost, kvalitet I fizički konfor se odražavaju kroz ovu boju.

Siva boja je neutralna boja pa joj se takva značenja I pripisuju. Ona je boja kompromisa, ali je čvrsta I stabilna. Daje osećaj mira, smirenosti I neku vrstu olakšanja. Tiha je I rezervisana, pošto se smatra da je nastala od mešavine crne I bele boje.

Bela boja je boja čistoće I savršenstva. Označava nevinost I nove početke, ali I sa druge strane završetak. Ova boja se povezuje sa svetlom, dobrotom I označava sigurnost. Ona uvek ima pozitivnu energiju I zato predstavlja uspeh.

Crna boja je boja tajni I nepoznatih misterija. Ona je skrivena I u psihologiji daje zaštitu od emotivnog stresa. Pruža udobnost, štiti svoje emocije I osećanja nesigurnosti. Ona prikriva svetlost I u sebi sadrži moć, eleganciju I formalnost. Crna označava još I snagu I autoritet.

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više