Ručni satovi kao nezamenjiv modni asesoar

od admin
rucni-sat-asesoar

Sat je pre svega korisno sredstvo, on ima svoju svrhu merenja vremena, a kroz godine i decenije doživeo je pravu evoluciju i postao modni asesoar širom sveta. Danas on predstavlja statusni simbol jer se ručni satovi procenjuju i na nekoliko miliona dolara. Najskuplji sat na svetu je Šopar 201 karat , a njegova cena je čak 25 miliona dolara. Vrednost ovog sata je pretočena u višekaratne dijamante i zbog njih toliko vredi. Možemo ga posmatrati na različite načine, ali je njegova korisnost uvek ista – on meri vreme koje protiče.

Ukoliko se vratimo u istoriju, prvi ručni sat koji se nosio na zglobu ruke napravljen je pre dva veka. Bio je isključivo namenjen damama koje su nosile narukvice koje su usput pokazivale tačno vreme. Kasnije su i vojnici tokom ratova nosili ručne satove, koji su im bili mnogo praktičniji od džepnih.

rolex-sat-watch

Izvor: pexels.com

Početkom dvadesetog veka osnovan je najpoznatiji, a danas i najprestižniji brend satova Rolex. Ova kompanija je izumela prvi vodootporni ručni sat Rolex Olyster. Kako bi dokazao svoj izum, Rolex je napravio eksperiment. Engleskinja Mersedes Glajce preplivala je Lamanš noseći na ruci vodootporni Rolex Oyster. Za ovaj izazov bilo joj je potrebno više od deset sati, posle kojih je konstatovano da časovnik i dalje savršeno funkcioniše.

Vrlo je važno naglasiti da žene nisu samo bile prvi nosioci satovi na ruci. One su takođe činile polovinu radne snage u proizvodnji satova u Švajcarskoj kao najjačoj zemlji u ovoj oblasti industrije. Industrija satova se razvijala, pa su tako pravljeni satovi sa dva lica, dijamantima i različitim vrednosnim dodacima. Prvi sat sa dva lica prvobitno je predstavljen 2005. godine “Tour de l’Ile” u limitiranoj seriji od 18 karatnog zlata. Ovaj sat sadrži 16 komplikacija i 834 delova u sebi.

Danas se ručni satovi mogu pronaći sa kožnim, srebrnim, zlatnim i drugim narukvicama. Sve zavisi od toga koji model i koliku svotu novca želite da odvojite za njega. U ženskom modnom svetu trenutno prednjači Michael Kors koji je specijalno dizajnirao sat za sve stilske i modne kombinacije, pa je tako dostigao veliku popularnost kod žena širom sveta.

https://www.instagram.com/p/BYe-LYGB4Ca/?tagged=michaelkorswatch

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više