Zašto treba da pijete mnogo vode svaki dan?

od admin
voda-water-tecnost

Voda je izvor života, a mi smo na osnovu ove teze istražili koliko je ona lekovita, nezamenjiva i darovita našem telu i organizmu. U školama smo učili da je ona providna tečnost koja sadrži tri agregatna stanja, a krož život smo to i uvideli. Ona čini 70 odsto zemaljske površine, a isto toliko procenata čini naše telo. Voda je svuda oko nas, ona je deo nas i veoma je značajna za ljudski život.

Doktori preporučuju da pijemo onoliko vode koliko je potrošimo dnevno. Ukoliko ovo pretvorimo u računicu, mi u jednom danu izgubimo 1.5 litre vode kroz mokraću i još dodatnu litru vode znojenjem i disanjem, a to je ukupno 2.5 litre vode izgubljene tečnosti iz tela. Prema ovim podacima, naše telo traži okvirno dve litre vode unosa ili osam časa vode.

voda-water-tecnost

Izvor: pixabay.com

Najvredniju tečnost možemo uneti i namirnicama koje su bogate vodom, a pod njima podrazumevamo paradajz i jabuku koje sadrže najviše vode u sebi. Generalno je voće i povrće darovito vodom, pa ćemo tako biti sigurno zdraviji kroz njihov unos, a ujedno i zadovoljiti naš organizam tečnošću. Voda izrazito utiče i povoljno deluje na rad bubrega, a velika količina unosa vode smanjuje rizik od infarkta srca i moždanog udara.

Delotvorna funkcija vode je ta što ispira toksine iz vitalnih organa, prenosi hranljive sastojke do naših stanica i pruža neophodnu vlažnost tkivima. Ukoliko naše telo ostane bez nje, dolazi do dehidratacije organizma i naši organi ne mogu da normalno na funkcionišu. Kada se desi da naše telo dehidrira, ali u blagom stanju, dolazi do smanjenja energije u telu i postajemo umorni.

Pića kao što su mleko i sokovi, sastoje se uglavnom od vode i oni se preporučuju, ali kao sporedni izvor unosa tečnosti. Ne treba zaboraviti da čista voda jedino može zadovoljiti potrebu našeg organizma za tečnošću. Trudite se da pravilo osam čaši dnevno ili dve litre vode poštujete, a ukoliko trenirate i više se znojite morate piti još više tečnosti.

Kako da proverite da li ste uneli dovoljno vode u svoj organizam?

Postoji jedno pravilo koje se zove zlatno pravilo kada je u voda u pitanju. Ono podrazumeva proveru količine unete tečnosti u telo. Ukoliko ste uneli dovoljno vode, mokraća će biti prozirne ili svetlo žute boje, a ukoliko niste uneli dovoljno, ona će biti tamno žute boje.

 

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više