Carstvo kišobrana i njihove namene

od admin
kisobran-umbrella-naslovna

Jesen sa sobom donosi kišu i ona se vezuje za glavnu stvar koju korisitimo kada šetamo ulicom, a to je kišobran. On je neophodno sredstvo po vlažnom vremenu, a da li ste nekada razmišljali kako je on nastao i od kada datira njegovo poreklo? Romantici će kišno vreme iskoristiti za poljupce, oni koji je ne vole za ostanak kod kuće, ali svi koji promole pogled napolje moraće da ponesu kišobran.

Nije tačno utvrđeno kada je nastao prvi kišobran, ali se njegov predak koristio za zaštitu od sunca još u 11. veku pre nove ere. Smatra se da su ga tad prvi koristili Kinezi kao drevni narod. U prošlosti je kišobran bio statusni simbol jer su mogli da ga koriste samo vladari i elita tog vremena. Kako su Kinezi koristili prvi preteča kišobrana, suncobran, tako su oni i napravili baš prvi kišobran koje su oslikavali na svili predivnim pejzažima.

kisobran-umbrella-kisa

Izvor: pexels.com

Prvi kišobran napravljen je voskiranjem i lakiranjem papirnog suncobrana. Materijali koji su se koristili za pravljenje kišobrana bili su bambus, svila, uljani papir, pamuk i najlon. Kišobran je doživeo popularnost u Evropi početkom 16. veka kada su počele da se otvaraju prodavnice kišobrana.

Takođe se smatra da je njegovoj popularnosti doprineo mjuzikl „Pevajmo na kiši“ u kome je kišobran bio glavni rekvizit Džinu Keliju. Tada je holivudska slava kišobranu povećala popularnosti i on dobija više na važnosti, pa se tako pravi u različitim bojama, pomalo se menja oblik, a njegov dizajn doseže i do visoke mode.

Danas je kišobran obavezan i veoma koristan asesoar, a postao je i modni detalj koji se usavršava. Tako mnog poznate ličnosti ne odolevaju trendi kišobranima, a to preporučujemo i vama. Ne dozvolite da vam kiša pokvari dan, odaberite omiljeni kišobran i izađite na ulicu sa osmehom na licu.

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više