Najskuplja kafa na svetu

od admin
coffee-kafa-pocetna

Znate li zbog čega je Kopi Luwak najskuplja kafa na svetu? Ukoliko niste čuli za nju, Svet lepote vam donosi sve informacije o najskupljoj kafi na svetu.

Kafa je svakodnevni napitak, a najveće kafopije prema statistici popiju i po šest ovih napitaka dnevno. Kofein u njoj nas razbuđuje i sprema za novi radni dan. Mnogo ljudi na svetu posebno užuvaju u ritualu ispijanja kafe. Na svetu postoji na hiljade vrsta kafe, a mi vam  donosimo jednu koja se izdvojila po načinu proizvodnje i ceni.

Najskuplja kafa potiče iz Indonezije i zove se Kopi Luwak. Ona je ujedno i najređe piće na svetu po svojoj osobenosti i proizvodnji. Ime je dobila po životinjici iz porodice divljih mačaka koji se zove Luvak. On je vrsta sisara koji pripada svaštojedima i hrani se bobicama kafe. Kada one prođu kroz njen digestivni trakt i kada ih ovaj sisar izbaci iz organizma, tada se pravi kafa. Najneobičniji proces pravljenja kafe pripada upravo ovoj vrsti i one se nakon tog procesa sakupljaju, peru i suše na suncu. Nakon ovoga bobice od praktično izmeta, a zapravo bobičaste kafe melju se i pakuju u kesice. One su bogatije amino kiselinama kada prođu kroz Luvakov organizam.

kopi-luwak-coffee

Izvor: wikimedia.org

Ovu kafu možete probati na izvornom mestu proizvodnje i prebivališta životinjice koja je zaslužna za njen proces proizvodnje, a to mesto je Bali. Da bi se dobilo 150 grama ove kafe koja se zove Kopi Luwak, potrebno je čak pola kilograma izmeta ove životinjice. Cena kesice najčudnije kafe na svetu je 320 dolara, a u Japanu se prodaje čak za 1200 dolara.

Ukoliko ste pravi i istinski zaljubljenici u kafu, poželećete da probate najskuplju i najčudniju kafu na svetu. Ukoliko vas put nanese Bali, ovaj specijalni napitak je pravo čudo, a večita nedoumica ostaje kako su se Indonežani dosetili ovakvog načina za pravljenje najpopularnijeg napitka. Do tada, uživajte u vašem omiljenom mirisu i ukusu kafe!

Slični članci

Ostavite komentar

* Upotrebom ove forme prihvatate skladištenje i rukovanje vašim podacima na ovom veb sajtu.

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više