Zorica Mitrović (Mladenovac), samohrana majka osmoro dece:
„Mi smo kao malo preduzeće, niko ne sme da zabušava“

od Marija

Samohrana majka osmoro dece. Četiri ćerke i četiri sina. Najstarije ima 22, a najmlađe četiri godine. Suprug je preminuo kada je osmo dete imalo nepune dve godine. Ovo je ukratno životna priča Zorice Mitrović iz Velike Krsne, nedaleko od Mladenovca.

„Kad me neko pita kako ja kažem sasvim lepo. Kad znate da neko ima da vam kaže hvala i pita mama jel si dobro. Dovoljno je da te pita da li ti nešto treba. To je vetar u leđa u nekim momentima“, kaže za Svet lepote Zorica.

Udala se 1997. godine. Deca su dolazila jedna za drugim jer su suprug i ona želeli veliku porodicu. Podršku i pomoć dobijala je sa svih strana sve do 2015. godine. Tada, u kratkom vremenskom periodu, preminuli su joj svekar i svekrva, otac i suprug.

Privatna arhiva

„U početku sam bila u šoku. Ali brzo sam se trgla, jer sam shvatila da nemam vremena za jadikovanje nad sudbinom. Morala sam da grebem, da zakucam na 1001 vrata kako bih deci obezbedila egzisteniciju“ kaže Zorica.

Sada radi dva posla, u restoranu i prodavnici. Veliku pomoć joj pružaju najstarije ćerke koje su joj desna ruka oko mlađih sinova. Ali u Zoričinoj kući nema podele poslova na muške i ženske. Ako je potrebno, i sinovi operu sudove ponekad. Dogovor i preuzete obaveze moraju se ispoštovati.

KADA SE UVEČE ZAČUJE GRAJA, SVE MUKE NESTANU

„Mora svako da se pridržava svojih obaveza inače ne bi vodili nikuda. Mi smo kao malo preduzeće, ako jedan radnik zabušava, onda ostali vuku veći deo tereta, a ne može tako dugo. Svako mora da dobije svoje zadatke. Vikendom se sastanemo i isplaniramo sledeću nedelju, ko će šta da kupi, ko će šta da plati, pošto ćerke po malo zarađuju“, rekla je Zorica.

A obaveza je puno. Radni dan počinje u pet, sprema se doručak, ispraća se jedna grupa u školu, a zatim i druga. Vodi se najmlađi sin u vrtić. Po povratku se kupuju namirnice, sprema se ručak, sređuje kuća. Zatim dočekivanje iz škole i proverava domaćih zadataka. U međuvremenu treba telefonirati starijim ćerkama da bi ispratila kad koja dolazi. I tako svaki dan.

Privatna arhiva

Sve te obaveze i problemi na koje nailazim tokom dana nestanu kada se uveče okupimo i začuje se graja. Kada imaš sa nekim da podeliš dan, da ispričaš šta ti se sve desilo“, ističe Zorica.

Sva deca su odlični đaci, razumni i poslušni. Kada mama leti radi na njivi, deca se potrude da kod kuće sve bude sređeno.

BEZ OCA JE NAJTEŽE U VREME PRAZNIKA

„Takođe, poštuju dogovore koje napravimo. Na primer, poslednje tri godine smo pravili sestrama punoletstva i ostali su se odrekli ekskurzija. Uvek se dogovrimo da idu svi na ekskurziju ili niko. Nikada me nisu razočarali, a umeju da mi prirede iznenađenje svako malo“, kaže Zorica.

Iako su jedan uigran tim, svako je priča za sebe. Svako ima svoj put. Svoje potrebe. Neko je borbeniji, neko nesigurniji. Pet generacija pod jednim krovom.

„Treba to sve ispratiti. Svakog treba saslušati. Da se niko ne oseća zapostavljenim. Devojke jesu velike, ali baš sada im treba podrška i puno razgovora jer treba da donesu neke važne životne odluke. Lakše mi je bilo dok su bili mali. Tad sam ih imala u svom okrilju, a sad polako odlaze iz gnezda“, priča Zorica.

Zorica se bori da deci ništa ne fali. Ipak, gubitak oca ne može niko da nadomesti.

Znate onu staru: Šta će mi trepavice ako nemam oči

Najteže pada vreme praznika. Tada najmiliji, najviše fale. Oseti se, kaže Zorica, u vazduhu da ih nema. Ali porodica se i tokom tih dana drži. Svi na okupu.

„Meni je jako bitno da za praznike budemo zajedno. Devojke uvek društvo ostave za neke druge dane i ispoštuju moju želju da budemo zajedno. Dođu nam i prijatelji i rodbina i tek nas je onda puna kuća“, kroz smeh kaže Zorica.

Privatna arhiva

Da je lako samohranoj majci sa osmoro dece – nije. Svaki dan je, kako kaže Zorica, „hod po žici“. Ali pozitivna energija i vetar u leđa dolazi uvek u zagrljaju svoje dece.

„Ja kad uđem uveče u krevet i zagrlim onog najmanjeg, preko dana se sve zaboravi“, ističe Zorica.

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više