Najjednostavniji recept za česnicu

od Marija

Bliži nam se najradosniji hrišćanski praznik – Božić. Dan kada je porodica na okupu, a trpeza puna. Domaćice vredno pripremaju različite đakonije, među kojima je i najvažnija – Božićna česnica. Smatra se da je česnica potekla od staroslovenske reči ,,čest“ koja je označavala deo, parče, ne slučajno jer se upravo česnica pred ručak lomi među ukućanima i svako uzima po komad ovog kolača. Domaćica česnicu mesi rano ujutru i u testo stavlja zlatnik ili dinar, te za onog ko pronađe taj zlatnik, smatra se da će imati novca i da će mu godina biti uspešna.

Za vas smo pripremili najjednostavniji recept za kolač.
Sastojci:

1 kg brašna
½ litre mleka
2 jaja
Malo soli i šećera
1 kvasac

Priprema:
U malo mlakog mleka staviti vrh kašičice šećera i 1 kvasac, ostaviti 10-ak minuta, a potom u smesu dodati brašno, 2 jaja i posoliti po ukusu ( kašičica soli). Umesiti i prekriti krpom da naraste testo. Premesiti potom i ubaciti paricu. Pecite na 200 stepeni nekih 10ak minuta, a potom smanjite temperaturu na 170 stepeni i peći dok ne dobije rumenu boju.

Naslovna fotografija: Pinterest

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više