KAKO KUPOVATI NA ALIEXPRESS-u: Detaljno uputstvo od A do Š za prvu kupovinu.
Saveti za PRONALAZAK i ODABIR proizvoda

od Marija

Putem međunarodnog sajta za prodaju stvari Aliexpress možete naručiti šta god poželite po ceni koja je i do tri puta manja od cene artikala u domaćim prodavnicama. Svet lepote vas vodi korak po korak do vaše prve kupovine na čuvenom Aliexpress-u. Kako biste prošli što jeftinije, a dobili onaj proizvod koji želite, sledite naše savete u nastavku.

Pre svega, treba znati da na ovoj platformi svoju robu nudi na desetine hiljada kineskih proizvođača, a kvalitet je sasvim pristojan. Osim toga, proizvodi koji vam stignu nakon otprilike mesec dana u velikom broju slučajeva identični su onom na slici.

Prvo što morate da znate jeste da onlajn kupovina nije bauk! U današnje doba, kada je tehnologija toliko uznapredovala, onlajn kupovina je pojednostavljena, vrlo laka i u isto vreme prijatna. Sve što vam je potrebno jesu lični nalog i kartica za plaćanje. Vođeni svojim iskustvom, najjednostavniji način plaćanja je Visa debitnom karticom, ali možete plaćati i MasterCard karticom.

Kako biste dobili svoju Visa karticu, potrebno je da odete u obližnju banku i da je zatražite uz ličnu kartu. Održavanje Visa debitne kartice je besplatno i sva plaćanja se obračunavaju u evrima.

Kada ste preuzeli svoju karticu i na nju uplatili određenu sumu novca vreme je da kreirate svoj nalog na platformi.

 1. Otvoriti stranicu https://www.aliexpress.com/
 2. U gornjem desnom uglu pritisnuti dugme Account, a potom Join
 3. Upisati svoju e-mail adresu i jedinstvenu šifru koju ćete samo vi znati
Printscreen

Iiii dobrošli na početnu stranicu Aliexpressa i vašeg ličnog profila!

Sada je vreme za kupovinu. Pritiskom na logo u gornjem levom uglu, sajt će vas automatski vratiti na početnu stranu na kojoj imate kategorije na engleskom jeziku (ukoliko ne baratate vešto ovim jezikom lako ga možete promeniti pritiskom na dugme Language koje se nalazi na naslovnoj strani).

Printscreen

Na primeru jednog rajfa pokazaćemo vam sve korake

Kako bismo lakše izvršili kupovinu odredićemo proizvod koji želimo da kupimo.  Odabrali smo za vas rajf koji je apsolutni must have ove sezone, a koji na Aliju košta tri puta jeftinije nego u brendiranim radnjama. U search-u možete direktno ukucati šta želite kako ne biste tragali po kategorijama. Ukoliko pak nemamo jasnu predstavu šta želimo pritiskom na početnu stranu u levom uglu će vam se nalaziti sve kategorije koje možete pretraživati i prelistavati.

Printscreen

Nakon što pritisnete lupicu pred vama će se pojaviti različiti rajfovi koje do besvesti možemo pregledati i birati. Kako bismo vam skratilai muke daćemo vam par dobrih saveta koji garantuju dobru kupovinu:

 1. Obavezno obeležite dugme free shipping kako biste imali besplatnu poštarinu i ne biste imali dodatni trošak
 2. Odaberite prozorčić Best match ili pak Price kako biste imali preglednije koji su to najprodavaniji, ali i najpovoljniji proizvodi. Za početak birajte ipak prodavanije kako biste zasigurno odabrali dobrog prodavca i proizvod. Takođe možete odabrati i polje Orders koje će vam rasporediti proizvode tako što će vam na prvo mesto staviti najprodavanjije. Newest se odnosi na najnovije modele.
 3. Dakle, za početak smo odabrali best match i hajde da pronadjemo odgovarajući model
Printscreen

Odabrali smo poprilično povoljan i elegantan crni rajf. Pritiskom na njega otvoriće vam se novi prozor sa svim modelima koje ova prodavnica nudi.

Printscreen

Sledeći korak je kupovina

Prilikom kupovine neophodno je prvo odabrati model koji želimo da poručimo, a potom pritisnemo dugme Confirm. Drugi korak odnosi se na lične podatke koje ćete sami uneti. Kinezi ne poznaju karaktere poput Č,Ć,Š, stoga ih beležite bez kvačice. Treći korak odnosi se na način plaćanja, dakle Visa kartica kojom ćemo se sada pozabaviti.

Preentscreen

Korak 1: Odabir proizvoda

Printscreen

Korak 2: Unošenje ličnih podataka

Preentscreen

Korak 3: Odabir načina plaćanja

Možda ste primetili da je cena na poslednjoj fotografiji uvećana, nažalost free shiping koji smo obeležili ne odnosi se na našu državu u ovom slučaju, stoga ukoliko vam ne odgovara ova cena morate nastaviti da tražite proizvod koji ima zaista besplatnu isporuku ili da pak u ovom slučaju izdvojite još 80 centi. Mi ćemo ipak kupiti ovaj proizvod stoga ćemo odabradi način plaćanja Card tj. karticom gde potom treba popuniti neophodne podatke.

Preentscreen
 1. Card number se odnosi na onaj najduži broj koji se nalazi na samoj kartici i koji ima ukupno 16 cifara.
 2. Holder se odnosi na ime i prezime ispisano na kartici
 3. Expires se odnosi na datum isteka kartice, uglavnom se belezi sa 4 cifre npr. 12/20 što znači da ističe u decembru 2020. godine
 4. Poslednja, ali i najvažnija tri broja beleže se u polje CVV, to su tri broja koja se nalaze na poleđini kartice u belom polju, mogu biti vidljiva, a mogu biti i samo ugravirana te se samo pod određenim uglom mogu videti. https://help.gopay.com/en/knowledge-base/security/sto-je-to-cvv-cvc-i-gdje-se-nalazi
 5. Pritiskom na pay vaša kupovina je gotova i sa nestrpljenjem možemo čekati svoj rajf.

Za sam kraj obećali smo da ćemo vam dokazati da ste prošli tri puta jeftinije i da ćete biti jednako moderni i u trendu putem vaše Ali porudžbine.

Rajf koji smo kupili za svega oko 300 dinara, u onlajn prodavnici H&M košta gotovo 1000 dinara, uverite se i sami!

Printscreen

Dakle uštedeli ste gotovo dve trećine novca, a imaćete skoro identičan proizvod.

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više