Katarina Brett: Fotografija ima MOĆ da zabeleži ono što ne želim nikada da zaboravim

od Marija

„Još kao mala sam se divila očevim fotografijama koje je napravio tokom osamdesetih godina dok je putovao biciklom po Srbiji. Uživala sam u ideji da fotografija ima moć da sačuva momenat i ispriča priču“, kaže za Svet lepote Katarina Brett, fotografkinja i autorka instagram profila Šta sve oči vide.

Dvadesetpetogišnja Katarina već dve godine se intenzivno bavi umetničkom fotografijom. Prvi susret sa teorijom i istorijom fotografije bio je u srednjoj umetničkoj školi „Bogdan Šuput“, ali je interesovanje za ovu vrstu umetnosti došlo mnogo ranije.

Prvim fotografijama, kako kaže, nije bila zadovoljna, ali se vremenom usavršavala. Tražila je savete na internetu, gledala tutorijale, samoinicijativno fotografisala neke događaje, prijavljivala se na konkurse i tako uspela da napravi prvu izložbu. Prvi modeli su joj bili predmeti na koje je nailazila na ulici, a vremenom su pred njen objektiv stajali i ljudi.

Pokretanjem Instagram profila Šta sve oči vide, želela je da sa ljudima podeli ono što vidi: momente, lepotu, ljude, boje, prirodu, poeziju…

Foto: Katarina Brett

Između škljocanja aparatom, pronađe vremena i za slikanje i pisanje stihova.

Na ovim stopalima leže neprohodani kilometri sveta“, najdraži joj je stih koji je do sada napisala.

SV: Kako odlučiš da je neki detalj vredan fotografije, vredan da se zabeleži i da ispunjava tvoje kriterijume kako bi se našao na instagram profilu Šta sve oči vide?

K: Postoji više razloga zašto nešto fotografišem. Prosto izaziva neku emociju kod mene ili putem te fotografije mogu da ispričam priču, prikažem svoju viziju, pošaljem poruku ili je to nešto što ne želim nikada da zaboravim. Osećam radost dok stvaram, uzbuđenost dok gledam kako se buduće delo formira pred mojim očima. Ipak, ja imam samo skicu kada krenem nešto da stvaram, završeno delo je i za mene u potpunosti novo kada pregledam šta sam uhvatila.

SV: Čest motiv na tvojim fotografijama su oči i pokret. Šta te u tome privlači?

Sećam se da sam još na časovima u osnovnoj školi po svojim sveskama crtala oči. Oduvek su me privlačile. Zato i uživam dok fotografišem portrete, jer imam priliku da zabeležim najlepši deo svakog bića. Što se pokreta tiče, može se reći da me fascinira ljudsko telo i šta sve ono može da uradi, kakve pokrete i oblike može da napravi. Osim toga, to je i spajanje više vrsta umetnosti jer zaista uživam u plesu kao posmatrač, pa smatram da je to nešto vredno beleženja.

Foto: Katarina Brett

SV: Šta sve govore oči na tvojim fotografijama?

Svaki portret je zaseban i svaki je pogled priča za sebe. Često fotografišem iste modele i iznova uspevam nešto novo da otkrijem u njihovom pogledu, jer zaista oči jesu ogledalo duše i one govore najviše o onome šta osoba oseća.

SV: Sve tvoje fotografije su umetničke. Može se primetiti da nema komercijalnih.

K: Kada bih fotografisala nešto što nije moja vizija, nešto što mi nije blisko ili drago, polako bi se moje fotografisanje pretvorilo u puko škljocanje, bez ikakve radosti stvaranja, a ja nikako ne želim da izgubim taj osećaj.

SV: Pored fotografisanja, pišeš poeziju. Kako nastaju tvoji stihovi? Da li je reč o emotivnom nadahnuću kao pokretaču?

K: Pišem kada me u tri ujutru probudi stih koji mora biti napisan. Pišem kada previše osećam. Kada se zaljubim u neku osobu, novo mesto, u nešto novo što sam otkrila o sebi, kada se zaljubim u neku reč i jako želim da se nađe u jednoj od mojih pesama.

Foto: Katarina Brett

SV: Da li planiraš da se profesionalno baviš fotografijom odnosno da od hobija dođeš do posla? Koji su koraci za to?

K: Ne znam još uvek kako će se ovaj hobu uobličiti u profesiju, ali znam da ću da nastavim da se trudim i stvaram dalje. Možda to bude preko nekih konkursa u budućnosti, rado bih organizovala izložbu, a kada bude dovoljno materijala, čak bih volela da izdam i knjigu fotografija.

SV: Šta je za tebe lepota?

K: Lepota je nešto na čemu mogu da odmorim oči i dušu, melodija kojoj mogu da se prepustim.

0 komentar
2

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više