BOGOJAVLJENSKA NOĆ – noć koja budi veru da SUĐENI ipak postoji!

od Marijana

Sutra je Bogojavljenje – dan kada srpska pravoslavna crkva praznuje otkrovenje Boga kao Svete trojice –  Boga Oca, Boga Sina i Boga Svetoga Duha. Prema verovanju, na ovaj dan, po krštenju u svetoj reci Jordan, nebo se otvorilo i ukazao se Bog Otac rekavši: ,, Ovo je sin moj ljubljeni, koji je po Mojoj volji.“ , Sin Božiji biva tada ovaplođen u telu Isusa Hrista, dok je Sveti Duh lebdeo nad bogočovekom u obliku goluba.

Mnogo je običaja i verovanja u vezi sa ovom večeri, ali i sa samim danom Bogojavljenja, a ona posebna zanimljiva jesu verovanja da će se neudatim devojkama na ovaj dan ukazati suđeni muškarac.

OGLEDALCE POD JASTUKOM

Veruje se da će se devojci , koja noć uoči Bogojavljenja stavi ogledalce ispod jastuka na kome spava, u snu ukazati momak koji joj je suđen, a da ukoliko devojka ne sanja nikoga, suđenog još uvek nije upoznala.

KUGLICE OD TESTA

Još jedan zanimljiv običaj je da mlade domaćice na dan Bogojavljenja umese četiri kuglice od testa i da na 3 parčeta papira ispišu imena potencijalnih mladoženja, a da četvrti papirić ostave prazan. Zatim te papiriće stavljaju u svaku od kuglica testa koje potom ubacuju u kipuću vodu. Kuglica koja prva ispliva na površinu donosi ime mladoženje koji je ovoj devojci suđen. Ukoliko pak ispliva prazna kuglica, nevesta mora da se strpi jer još uvek nije upoznala onog pravog.

OTVARANJE NEBA

Ukoliko se pak ispostavi da suđenog još uvek niste srele, ne očajavajte, postoji još jedno vrlo lepo verovanje da se u ponoć uoči Bogojavljenja nebo otvara i da se na njemu ukazuje Bog. Vernici tako u ponoć izlaze na ulicu ili otvaraju svoje prozore kako bi imali jasan pogled na nebo i kako bi u ponoć zamislili želju, jer smatra se, da će se onome kome se Bog ukaže na nebu, zamišljena želja i ostvariti!

Stoga, drage devojke, večeras nikako nemojte zaspati ranije, otvorite svoj prozor i pogledajte u nebo. Zamislite želju i verujte u čuda! BOG SE JAVI!

Izvor: Pexels

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više