Ljubav NIJE DOVOLJNA za opstanak veze: Po čemu onda birati partnera?

od Marija

Ljubav nije dovoljna za vezu i opstanak partnera. Na osnovu čega onda treba da ga biramo?

Koliko god zvučalo surovo, o ovome su govorili mnogi psiholozi i psihoterapeuti i to iz iskustva parova koji dolaze na psihoterapije.

Slučaj je otprilike ovakav: par se voli, prisutna je snažna emotivna povezanost, kao i dobar seksualni odnos, ali veza ne uspeva. Svađe su česte. Prekidaju, pa se vraćaju jedno drugom i tako u krug.

Zašto je tako?

Psihozi smatraju da postoji velika verovatnoća da par nije kompatibilan odnosno da nema iste poglede na vezu i važna, životna pitanja. Razilaze se oko bitnih, odlučujućih pitanja za nastavak i učvšćivanje veze. Na primer, on želi da živi na selu, ona u gradu. On bi želeo puno dece i veliku porodicu, ona decu ne želi. On bi želeo da njihova veza pređe u nešto ozbiljnije, a njoj se ne žuri.

Da se ovakve situacije ne bi dešavale, psiholozi savetuju: nemojte gledati samo ljubav, postavite sebi pitanje da li imate iste poglede na važna pitanja, da li imate isto mišljenje o životnim temama.

Rastrzani između srca i mozga

Ukoliko se pokaže da se par u važnim pitanjima razilazi, postoji velika verovatnoća da će se to kasnije odraziti i na brak ukoliko u njega stupe jer se pogledi na svet često ne menjaju.

Ratrzani između mozga i srca, par pati, raskida, miri se i tako periodično. Ipak, nada postoji. Neki odlaze na terapije kod psihoterapeuta koji im pomaže da prevaziću poteškoće, ublaže razlike odnosno približe životne stavove.

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više