Zubarka Ljiljana Ilić: Soda bikarbona IZBELJUJE zube, ali samo ako se pridržavate OVIH saveta

od Marija

Soda bikarbona doprinosi belini vaših zuba, ali ih ona ne izbeljuje direktno, nego skida naslage od kafe, čaja ili cigareta sa površine zuba. Ona je najmanje štetno abrazivno sredstvo za pranje zuba koje se koristi više od 150 godina. Suštinski, to dugogodišnje iskustvo pokazuje da soda nije opasna za zube, ali je treba koristiti najviše dva puta nedeljno u kombinaciji sa pastom kako ne bi došlo do oštećenja gleđi, kaže za Svet lepote zubarka Ljiljana Ilić iz ordinacije Dentist and cosmetics.

Ona odgovara i na pitanja kakvu četkicu treba koristiti da bi zubi zaista bili oprani, da li su elektične četkice bolje s obzirom na to da su skuplje od „običnih“ i kako trudnice da brinu o svojim zubima zbog promenjenog hormonalnog statusa.

SL: Internet je pun saveta za prirodno izbeljivanje zuba. Najčešće se spominje soda bikarbona, soda u kombinaciji sa limunom, jabukovo sirće, pa čak i jagode i kora od banane. Da li je neki od ovih načina efikasan i koliko? Da li je možda neki od njih štetan, da može npr. da doprinese oštećenju zubne gleđi?

LJ: Soda bikarbona doprinosi belini zuba, ali ih ona ne izbeljuje direktno, nego skida naslage sa površine zuba koje se stvaraju od kafe, čaja, cigareta… Soda se više od 150 godina koristi za izbeljivanje zuba i to iskustvo nam pokazuje da ona nije štetna za zube, ako se pravilno koristi. Dakle, s obzirom na to da nemamo naučne i kliničke dokaze za te tradiconalne recepte za izbeljivanje, preporuka je da se soda ne koristi više od dva puta nedeljno i to u kombinaciji sa pastom za zube da ne bi došlo do oštećenja zubne gleđi. Osobe koje nose zubne proteze treba da budu pažljive jer soda može oslabiti lepak, što dovodi do tamnih mrlja.

SL: Koliko redovno pranje zuba može da spreči neka oboljenja i promene na zubima?

Pravilna higijena je najvažnija u prevenciji zubnog karijesa, kamenca, zapaljenja desni i kako se kaže u narodu „zubobolje“. Zube treba prati najmanje dva puta dnevno, a preporučeno je posle svakog obroka. Treba koristiti konac umesto čačkalica, pastu za zube sa dodatkom fluorida, rastvore na bazi prirodnih antiseptika (žalfije, eukaliptusa, nane), ili pak sintetskih (hlor heksidin) i naravno odabir odgovarajuće četkice. Pravilna tehnika podrazumeva pranje klasičnim četkicama pod blagim uglom, polukružnim pokretima od desni ka zubu, prvo bočne strane svih zuba, a zatim i grizne površine, u kontinuitetu minimum 2 minuta.

SL: Kakva četkica je najbolja za pranje? Kako da znamo da je neka četkica najbolja za nas?

LJ: Kod odabira odgovarajuće četkice, treba znati nekoliko osnovnih pravila, da bi ste uspešno održavali higijenu usne duplje. Glava četkice treba da je dugačka oko 2.5cm, širina 1cm, a dužina vlakana oko 1.5cm, što omogućava da se svaki kutak dobro opere. Mekoća vlakana je takođe važna, hard i ultra soft četkice nisu preporučljive za svakog. Premeka vlakna ne mogu da očiste dobro zube sa svih strana, a previše tvrda mogu da oštete desni. Ukoliko niste sigurni, radije se opredelite za one na kojima piše medium.

ELEKRIČNA ILI „OBIČNA ČETKICA“ – NEMA VELIKE RAZLIKE, VAŽNA JE TEHNIKA PRANJA

SL: U poslednje vreme su popularne električne četkice koje su često mnogo skuplje od „običnih“? Da li su one i efikasnije?

LJ: Razlika nije toliko velika da bi stomatolozi preporučivali isključivo električne četkice. Mogu se odabrati po želji, ali voditi računa da se detaljno očiste zubi. Svakako bih savetovala roditeljima da deca počnu sa klasičnim četkicama, da bi prvo usvojili pravilnu tehniku pranja, pre nego pređu na korišćenje električne četkice. Električne četkice kao i obične su nekorisne ako se ne pridržavate osnovnih pravila u održavanju oralne higijene. Električne četkice se preporučuju gde je pranje zadnjih zuba u nizu otežano, zbog njihovog udaljenog položaja. Potrebno je da je lagano spustite na zube (bez pritiska) jer se vlakna pod pritiskom savijaju i nema nikakvog efekta. 

Pixabay

SL: Šta svakodnevno ili povremeno osim redovnog pranja i konca možemo da uradimo za naše zube, a da nije neki skup tretman?

LJ: Povremena stomatološka kontrola i kad ne postoje tegobe, bar na svakih 6 meseci. Skidanje zubnog kamenca i mekih zubnih naslaga, kao i poliranje zuba nisu skupi tretmani, a od velike su koristi.

SL: Često čujemo priče da žene u trudnoći imaju problem sa zubima. Šta trudnice treba da konzumiraju kako bi sprečile neželjene promene i oboljenja zuba? Kako to mogu da preveniraju?

Trudnoća je fiziološko stanje i pogrešno je mišljenje da zubi u trudnoći stradaju zbog same trudnoće. Najbolji način da se izbegnu problemi sa zubima u trudnoći je redovno održavanje zuba pre same trudnoće, u toku trudnoće i posle. Zbog hormonskog statusa trudnih žena koji je promenjen može se javiti zapaljenje desni koje krvare, neprijatan zadah, bol zuba ili desni kao i bilo koji drugi neprijatan osećaj koji treba prijaviti odmah stomatologu, kako bi se sprečilo dalje zapaljenje i pojava paradentopatije. Jutarnje mučnine kao i kiselina koja se zadržava posle povraćanja, takođe može oštetiti gleđ, izazvati osetljivost i upalu desni. Neke trudnice prestanu da koriste pastu jer im izaziva mučninu, što takođe nepovoljno utiče na zdravlje zuba i desni. Dakle, redovna higijena, zdrava ishrana i češća poseta stomatologu su ključni.

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više