Milica Jakovljević Mir Jam u svojim tekstovima: „Žena treba da bude skromna, smerna i poslušna“

od Marija

Milica Jakovljević ili poznatija pod pseudonimom Mir Jam kojim se potpisivala ispod svojih tekstova bila je srpska novinarka i književnica koja je stvarala između dva svetska rata. Iako učiteljica po zanimanju, veliku popularnost doživela je upravo zahvaljujući pisanju ljubavnih romana koji su ekranizovani na domaćim TV stanicama šest decenija nakon njene smrti.

Mir Jam je među prvima uvela ženu u javnu sferu odnosno počela da piše o ženama i za njih. Ipak, njeni tekstovi o ženi nisu izlazili iz okvira patrijarhalnih stega i stereotipizirane uloge žene. U nejnim tekstovima se, dakle, odražava slika tadašneg srpskog društva, te je i pisala o ženi kao smernoj, vrednoj, skromnoj, poslušnoj, onoj koja ustaje prva, a odlazi na počinak poslednja.

Mir Jam je svoje čitateljke savetovala da se oblače smerno i skromno jer „luksuzne“ žene odbijaju muškarce, te se one neće udati. Upozoravala ih je da treba da slušaju sve u kući, da svima ugađaju i savetovala ih kako da se ophode prema mužu.

Sama nije bila takva…

Suprotno slici žene koju je oslikavala u svojim delima, sama nije bila takva. Iako se od žena početkom 20. veka očekivalo da se ostvare u ulozi supruge i majke, Mir Jam je želela da bude obrazovana i uspešna u karijeri. Nije se ni udavala, niti je imala dece.

To za tadašnje vreme „buntovno ponašanje“ bilo joj je dozvoljeno jer je poreklom iz ugledne i obrazovane porodice Jakovljević. Otac joj je bio držani činovnik, a brat Stevan poznati književnik i profesor.

Kuća srušena i bez obeležja da je tu nekad živela čuvena Mir Jam

Milica je rođena 1887. u Jagodini. Detinjstvo i mladnost je provela u Kragujevcu, a nešto više od deceniju je bila učiteljica u selu nedaleko od Novog Pazara. Za vreme Prvog svetskog rata dolazi u Beograd da bi se bavila novinarstvom i njen prvi angažman bio je u „Novostima“. Pored toga radila je i u Nedeljnim ilustracijama u kojima je objavljivala svoje romane u nastavcima.

Umrla je 1952. godine u Beogradu. Njena kuća u beogradskoj Molerovoj ulici je srušena i en postoji nikakvo obeležje da je tu živela i stvarala jedna od najpoznatijih srpskih književnica.

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više