IVANA ILIĆ (NANOVO): Devojke više nije sramota da nose polovnu odeću

od Marija

Uspela sam da približim vintage modu devojkama koje takav pokret podržavaju

Polovna odeća je sve popularnija kod devojaka i polako se ruši stigma koja prati secondhand komade. „Ako želite da budete jedinstveni, nemojte ići u shoping centre, nego zavirite u bakin ormar i pronađite unikatan komad koji možete uspešno kombinovati sa modernim“, kaže za Svet lepote Ivana Ilić autorka vintage instagram brenda Nanovo koji zapravo predstavlja online vintage shop.

Ivana pronalazi vintage garderobu na raznim mestima, od buvljaka do ormara baka, a potom je prodaje na Internetu strancima i domaćim kupcima.

„Za mene su buvljaci najbolji, najekonomičniji i najekološki shopping centar. Volim taj izazov, neizvesnost i sam čin kopanja blaga. Osim toga, moja baba mi vrlo rado daruje njenu odeću a sad se i među njenim prijateljicama pročulo da volim vintage odeću, pa imam i od njih nekoliko dobrih komada“, priča nam Ivana.

Vintage garderoba je poput secondhand, ali po definiciji vintage komadi su stari bar 20 godina. Prema nekim mišljenjima, vintage odeća je kvalitetnija od secondhand. U Ivaninoj kolekciji nastariji komadi potiču iz 1960. godine.

„Vintage komadi prenose duh prošlog vremena i imaju vanvremensku estetiku i kvalitet. Takvi materijali i krojevi se jednostavno ne mogu kupiti u radnjama u shopping centrima. Vintage komadi su retkost, ne postoje dva ista komada. Odeća se nekad šila po meri ili u malim serijama, pa zamislite kolika je verovatnoća da će neko naći isti komad kao ja. Ja nosim vintage komade često. Neki se vrlo lako kombinuju sa modernijim komadima, a neke čuvam samo za posebne prilike“, priča nam Ivana.

Ivana Ilić

U početku je vintage garderobu kupovala za sebe i drugarice. Shvativši da ima talenat za odabir kvalitetne odeće i da voli modu, odlučila je da tu ljubav pretvori u dodatni posao. Pre dve godine je pokrenula vintage radnju na Internetu, tačnije na internacionalnom online shopu polovnih i ručno pravljenih stvari Etsy. Tako je otpočela prodaju svojih komada u inostranstvo.

Nakon prodaje robe strancima, odlučila je da okuša sreću i na domaćem tržištu. Pre nepunih godinu dana pokrenula je instragram profil NANOVO – mesto na kom prezentuje i prodaje vintage komade domaćim kupcima.

SL: Zašto bi neko trebalo da naručuje kod vas, a ne da kupuje u secondhand radnji?

I: Dugo mi nije bilo jasno zašto druge devojke ne kupuju polovnu odeću dok na kraju nisam shvatila da ne zna svako da izabere iz gomile komad savremenog i relevantnog dizajna, nema vreme za obilazak buvljaka ili second hand radnji, ili jednostavno strahuje da će izgledati smešno ili neće znati kako da uklopi polovne komade u svoje svakodnevne outfite. Sve su popularnije online second hand radnje jer takav vid ekološke online kupovine ljudima štedi novac i vreme, omogućava jednostavan pristup unikatnim komadima koje je neko za njih selektovao te oni ne moraju da se preturaju po gomilama ili neurednim rafovima second hand radnji ili buvljaka. Porudžbine im stižu na kućnu adresu, čiste i oprane, spremne za nošenje. 

SL: Kakvo je interesovanje klijenata? Da li kupuju?

Devojke su sve više ekološki osvešćene i uviđaju negativan uticaj koji modna industrija ima za našu planetu, te se puno njih opredeljuje za kupovinu secondhand odeće umesto kupovine u fast fashion radnjama poput Zare, H&M-a, Manga, itd.

SL: Kako ste uopšte došli na ideju da pokrenete instagram profil Nanovo?

I: Krajem juna ove godine, odlučila da probam da ponudim svoje kolekcije i kod nas i na moje iznenađenje se za vrlo kratko vreme okupila zajednica ljubiteljki polovne i vintage garderobe oko mog Instagram shopa @nanovo. To me čini izuzetno srećnom, jer zajedno sa ostalim devojkama rušimo stigmu oko kupovine i nošenja polovne garderobe i promovišemo neke pozitivne vrednosti! Drago mi je da sam uspela da približim i učinim zelenu i vintage modu lako dostupnom devojkama koje takav pokret podržavaju.

Stranci više rizikuju u stilu oblačenja

SL: Da li za inostranstvo birate neki drugi stil, nešto drugačije komade ili nema razlike u odnosu na ono što prodajete domaćim kupcima?

SL: Uglavnom su to iste stvari sa nekim izuzecima. Ljudi u inostranstvu više riskuju u stilu oblačenja, te traže više ekstravagantne modele. Lude boje, starije komade iz svih prošlih decenija. U inostrastvu je i veća platežna moć tako da ako naiđem na dizajnerski komad, lakše ga prodam u inostrantvu s obzirom na njegovu višu cenu.

SL:Šta devojke najviše kupuju? Šta vam je iskustvo pokazalo?

I: Najviše se traže vintage bluze i haljine zanimljivih boja, printova i krojeva. Vintage blejzeri su takođe vrlo traženi kao i kvalitetni džemperi od vune i kašmira.

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više