Pesma za nas dvoje…

od Marijana

Znam, mora biti da je tako:

Nikad se nismo sreli nas dvoje,

mada se tražimo podjednako

zbog sreće njene i sreće moje.

Pijana kiša šiba i mlati,

vrbama vetar čupa kosu.

Kuda ću? U koji grad da svratim?

Dan je niz mutna polja prosut.

Vucaram svetom dva prazna oka,

zurim u lica prolaznika.

Koga da pitam, gladan i mokar,

zašto se nismo sreli nikad?

Il je već bilo?

Trebao korak?

Možda je sasvim do mene došla.

Al’ ja, u krčmu svratio gorak,

a ona ne znajući – prošla.

Ne znam.

Ceo svet smo obišli u žudnji ludoj – podjednakoj,

A za korak se mimoišli.

Da, mora da je tako.

Miroslav Antić

Biografija pesnika

Miroslav Antić bio je sve samo ne običan pesnik. Boem, umetnik, filantrop. Bio je čovek koji je umeo sve i voleo sve. Rođen je u Mokrinu, maloj varoši kraj Kikinde. U Kikindi i Pančevu završio je osnovnu i srednju školu, a potom u Beogradu diplomira na Filološkom fakultetu – na odseku za slavistiku ( ruski i češki jezik). Po završetku studija vraća se u Pančevo gde radi kao tehničar u Narodnom pozorištu , ali i kao urednik ,, Pančevca“. Seli se u Novi Sad gde se zaposlio u listu ,, Dnevnik“. Bio je takođe i glavni urednik nadasve poznatog lista ,, Neven“ čika Jove Zmaja.

Fizički posao nije mu bio stran, radio je na krovovima, bio je fizički radnik , mornar. Umetnost mu je bila još bliža: reditelj, pisac, režiser, slikar… Proputovao je svet i stekao mnogo prijatelja. Družio se sa profesorima, drugim umetnicima, ali i sa običnim svetom. Voleo je kafanu i žene, da plovi Dunavom, sprema ribu… Imao je tri braka iz kojeg je dobio šestoro dece. Najlepše pesme napisao je upravo deci! Plavi čuperak, Drhtava pesma, Prva ljubav, Plava zvezda – samo su neki od naslova.

Večiti sanajar i tragač za životnimm radostima. Oboleo je od raka i umro u 54. godini. Nije želeo posmrtni govor, već da mu se kada ga budu iznosili odrecituje ,,Bemrtna besma“. Tako i beše.

Postoje priče da je pred sam kraj života slikao suncokrete te su mu ruke ostale umrljanje zlatnom bojom koja se nije mogla nikako skinuti. Zlatnih ruku, kakve su mu uvek i bile, nečujno, napustio je ovaj svet,

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više