Moda žena u Prvom svetskom ratu: Kako su izgledale kondukterke?

od Marija

Za razliku od perioda koji je prethodio Prvom svetskom ratu – Bel Epok (Belle Epoque) razdoblja u kom su dominirale glamurozne haljine sa korsetima koje su ženskoj figure davale siluetu u obliku slova S, Veliki rat donosi velike promene. Ženska odeća često je ličila na – mušku.

To ni malo ne čudi kada se spomene činjenica da su mnoge žene u Velikom ratu preuzele poslove svojih muškaraca koji su bili u ratu. Stoga je i odeća bila komotnija, šira i pre svega praktična za rad.

Foto: Pixabay

Suknje su bile široke u takozvanom A kroju sa širokim porubima, a neretko su nosile i pantalone. Nosile su i šire kapute sa pojasom koji je bio sastavni deo uniforme mnogih žena. Što se obuće tiče, zbog prirode poslova koje su preuzele, neretko su nosile jake, izdržljive čizme. Šeširi su takođe bili praktičniji – sa malim obodom, a ostali ukrasi su svedeni na minimum. Jednostavnost i praktičnost u izgledu odražavale su i frizure, punđe ili blago uvijena kosa. Tamne boje su dominare, u skladu sa ratnim prilikama.

Prvi moderni grudnjak patentirala je njujorška dama Meri Felps Džejkob

Enciklopedija, Moda – Ilustrovani vodič kroz glamurozni svet stila, strana: 223.

Mnoge su bile dobrovoljkinje u ratu, bolničarke u Crvenom krstu, radile brojne teške fizičke poslove, a interesantno je da su preuzimale i posao konduktera koji je do tada bio muški. Kondukterke su postajale one žene čiji su muževi pre rata bili kondukteri. Time je država, delom, želela da se oduži kondukterima koji su napustili službu i otišli u rat.

Foto: Pexels

Ženske kao tramvajski kondukteri – Kao što u drugim gradovima ženske obavljaju konduktersku službu na tramvaju, tako je i upravitelj zagrebačkog tramvaja ing. Reicher odlučio da i na ovdašnjem tramvaju namjesti ženske konduktere. Za sada će biti namještene samo supruge bivših tramvajskih namještenika, kao i onih koji se nalaze na ratištu. Počam od danas biće uposlene dvie kondukterice na prugama zagrebačkog tramvaja i to gđa Kristina Pošta, supruga tramvajskog kontrolora koji se nalazi u ratu, te Kristina Šikoronja, supruga tramvajskog konduktera koji već došao kao ranjenik sa ratišta, ozdravio i opet se vratio na bojno polje. Kondukterice imadu kabanicu od modrog listera s crvenim egalizirom, znakom tramvajskog društva, a na glavi imadu športašku kapu, također sa društvenim znakom. Osim toga nose torbu kao i ostali kondukteri, a oko pasa im je, ukrasa radi, ukusni remen. Narednog tjenda misli tramvajska uprava uposliti još nekoliko ženskih konduktera, da na taj način dade zaslužbu obiteljima svojih namještenika ratnika.

Zagrebačke Novosti, 21. septembar 1914. Dostupno na: Nacionalna i sveučilišna knjižica

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više