KOKO ŠANEL: OD DEVOJČICE U SIROTIŠTU DO SVETSKI POZNATE DIZAJNERKE
Kako je otresita i oštroumna Koko gradila svoj put

od Marija

Rođena u siromaštvu i, neki bi rekli, veoma lošim preduslovima za uspeh, a bila je jedna od najuspešnijih na svetu. Nije se isticala zasenjujućom lepotom, a oko sebe je imala najbogatije i najuticajnije muškarce koje je, kolokvijalno govoreći, vrtela oko malog prsta. Mnogi su je kritikovali ili, blaže rečeno, nisu je razumeli, ali je ona slušala samo sebe. Koko Šanel.

Gabriel Koko Šanel je rođena 1883. godine u Francuskoj. Nakon smrti majke, otac je odvodi u sirotište gde je provela detinjstvo. U dvadesetim godinama za život je zarađivala pevajući po lokalnim klubovima. Smatra se da je nadimak „Koko“ stekla na osnovu pesme koju je često pevala. Uz pevanje, bavila se i krojačkim poslom.

Foto: Pexels

Nakon jedne neuspešne audije za pevačice, odlazi kod svog prijatelja, a kasnije ljubavnika, bogataša Etijena Balzana u čijoj vili je provela tri godine. Tamo je počela da dizajnira šešire za ugledne, bogate dame koje su dolazile kog Balzana.

U čemu je tajna njenog planetarnog uspeha?

U jedinstenosti. Koko je unela ogromne promene u modu svog vremena. Oslobodila je žene neudobne odeće. Njene kreacije za žene u nečemu su imale elemente muških odevnih kombinacija. Koristila je jednostavne materijale, a crnu boju volela je najviše i često koristila. Sa njom je ženska odeća postala praktičnija i udobnija, a opet dovoljno elegantna i posebna da izazove pažnju.

Coco before Chanel

„Jedino crna boja ističe izgled“ , Koko Šanel

U drskosti! Da, dobro ste pročitali. Drskost, otresitost i velika samouverenost vodili su je ka uspehu. Umela je svakome da odgovori, uvek iznoseći svoj stav. Bez dlake na jeziku, suprotstavljala se gotovo svim uglednim bogatašima koji su u tom momentu, dok nije postala slavna, bili mnogo iznad nje. Poštovala je sebe i svoje poglede na svet i modu. Od toga nije odustajala i niko nije uspeo da je pokoleba.

Foto: Pexels

U ostavljanju snažnog utiska na sve oko sobe. Voleli su je ili ne. Ali nisu bili ravnodušni. Upravo zbog jedinsvenih stavova, unikatnog stila, oštroumnosti i otresitosti, ostavljala je jak utisak na svakoga.

Strastvena ljubavnica nikada se nije udavala       

Njeni stavovi o ljubavi takođe su bili revolucionarni. Govorila je da su žene koje se udaju iz ljubavi „glupače“. I govorila je da se nikada neće udati, što je i ispunila. Neki smatraju da je ovakve stavove stekla gledajući majku koja je noćima čekala svog muža da se vrati iz lutanja po francuskim kafanama. Ipak, imala je mnogo ljubavnih veza, sa oženjenim i slobodnim muškarcima. Ali niko nije imao primat nad njom. U svim emotivnim odnosima u suštini je ostajala slobodna. Svoja.

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više