SOBNO CVEĆE po vašoj meri
predivne biljke koje se lako neguju

od Marijana

Sobno cveće ume da bude veoma zahtevno za održavanje, pogotovo sada u zimskom periodu. Mnogo cveće ne trpi taman prostor, hladnoću, a neko pak ne trpi preterano zalivanje i svetlost. Kako danas živimo vrlo brzo i briga o cveću nam predstavlja dodatnu obavezu odabrali smo za vas nekoliko vrsta sobnog bilja koje ćete naprosto obožavati, jer ne samo što izgleda vrlo lepo i biće fotogenično u svakom uglu vašeg doma, već ne zahteva mnogo nege i neće vam ,,zameriti“ ukoliko zaboravite da ga zalijete čak i do nedelju dana.

KAKTUS

Kao što vam je poznato ova pustinjska biljka vrlo je otporna na visoke temperature i ne voli da bude mnogo zalivana, stoga predstavlja idealnog partnera u vašem domu- zaboravićete kada ste je poslednji put zalili. Savet koji vam mi prenosimo jeste da se kaktus zaliva tek kada primetite da je zemlja suva i da kaktus voli sunce, stoga je prozor idealno mesto za njega.

ALOE VERA

Aloe vera ne samo što je lepa, već je i izuzetno lekovita biljka: njen gel koristi se za regeneraciju kože, ali i za podmlađivanje. Aloe vera takođe kao i kaktus voli sunce i što je više na suncu više će Aloina ( lekovite supstance) u samoj biljci biti. Aloe vera je vrlo zahvalna za zalivanje, zaliva se jednom sedmično, a tokom zime čak i jednom mesečno!

Savet koji smo usvojili kada je reč o biljkama koje ne trpe mnogo mnogo vlage jeste da: saksija mora imati rupicu na dnu kako bi sva nepotrebna voda istekla i kako biste sačuvali koren biljke, pa i samu biljku od trunjenja.

FILADENDRON

Ono što je najvažnije znati o ovoj biljci jeste da joj je potreban prostor jer raste vrlo brzo i vrlo visoko. Filadendron je zahtevnija biljka jer zahteva da se listovi brišu i orošavaju. kao i redovno zalivanje (svakodnevno, ali sa vrlo malo vode). Filadendron, kao ni ostale biljke ne voli direktnu sunčevu svetlost, ali voli svetao prostor kraj prozora gde zraci ne padaju direktno na biljku. Iako je ova biljka iziskuje više brige, odužiće vam se svojim predivnim listovima i tropskom atmosferom koju će uneti u vaš dom.

Filadendron se smatra otrovnom biljkom stoga izbegavajte da je dirate golim rukama i da u blizini njega budu deca ili životinje.

FIKUS

Fikus je, mnogi kažu, najrasprostranjenije sobno cveće. Ova biljka voli toplotu i svetlost (ne direktnu), ali ne voli mnogo vlage – zaliva se jednom u nedelju dana leti, a zimi se ne mora zalivati i do 20ak dana.

Tropske biljke vole mlaku, ustajalu vodu, te vam savetujemo da uvek držite flašu vode kraj prozora iz koje ćete potom zalivati svoje biljke.

HAVORTIJA

Havortija je poznata u narodu i kao mini agava. Vrlo je otporna biljka i ne zahteva mnogo zalivanja. Leti se zaliva jednom nedeljno, a zimi gotovo uopšte – tek kada primetite da listovi postanu prozirni . Zanimljivo je da se praktikuje zalivanje ujutru kod ove biljke ne bi li se do večeri ocedila sva nepotrebna voda, ali vodite računa da je ne zalivate u središte biljke, već sa strane. Ne voli direktnu sunčevu svetlost, kao ni prethodne biljke, te je zasenčeni prozor odlično mesto za nju.

DRACENA

Još jedna sobna biljka koja ne zahteva mnogo nege je i dracena poznata i kao Ženski zmaj. Ova biljka voli sobu i stoga je možete staviti svuda gde nije izložena direktnoj svetlosti. Zalivajte je kad vidite da joj je zemlja suva- ova biljka će se pre osušiti od previše vode, nego od ne zalivanja. Ono što morate znati za ovu biljku jeste da može biti otrovna za vaše kućne ljubimce i stoga je treba držati podalje od njih.

ČUVARKUĆA

Jedna je od najizdrživijih biljaka iz roda sukulenata. Ova biljka je vrlo otporna na temperaturu te joj ni jake zime ne mogu naškoditi. U sobi ona vrlo lepo napreduje i retko se zaliva ( na dve nedelje otprilike), kada primetimo da je zemlja suva. Ova biljka ne samo što je jako lepa i laka za održvanje, već i i odličan narodni lek, te se neretko koristi u lečenju upale ušiju, menstrualnih bolova, služi kao antiseptik, ali i ublažava mučnine i ostale stomačne tegobe.

KRASULA

Krasula, u narodu poznata i kao japansko drvo novca je vrlo zanimljiva biljka. Veruje se da će onaj ko poseduje ovu biljku imati dosta novca stoga se često poklanja,ali se može videti i po hodnicima banaka i velikih korporacija. Krasula takođe voli svetlost. ali ne direktnu i ne zahteva mnogo zalivanja – tokom zime čak i jednom mesečno. Vrlo brzo raste i predstavlja divnu dekoraciju.

SABLJICA

Sanseverija, sabljica, indijsko pero ili jednostavno SVEKRVIN JEZIK 🙂 Idealna je za radni prostor i početnike. Ne zahteva mnogo nege i vrlo brzo raste. Vrlo je otporna na svetlost i temperaturu pa je možete staviti gde god želite. Leti se zaliva na nedelju dana, dok zimi ne mora da se zaliva po mesec dana. Zemlja mora biti suva između dva zalivanja jer će u protivnom da istrune koren biljke.

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više