„SVESNI SMO TOGA KAKO ŽELIMO DA IZGLEDAMO, A TREBA DA ZNAMO KAKO ŽELIMO DA SE OSEĆAMO“
Priča mladića koji je tri godine bio monah u Indiji

od Marija

Ona ima oko 21 godinu. Voli da se dotera, da izlazi i da se druži sa prijateljima. Uživa u večernjim izlascima i večerama sa onima koje voli. Ipak, stalno brine o tome kako izgleda.

„Ćao, ljudi, danas ću vam pokazati kako izgledam svakodnevno, nešto što radim praktično svakog jutra“…

Konstantno pokušava da nađe pravu šminku da bi prekrila ono što joj se ne dopada na licu. Uvek su trudi da pronađe odeću koja će prikriti one devole tela koji joj se ne sviđaju. Stalno je fokusirana na to kako izgleda, zaboravljajući da razmisli o tome kako se oseća.

„Upravo sam završila svoj trening, osećam se tako opušteno“.

Toliko smo svesni toga kako želimo da izgledamo, ali trebali bismo da budemo svesniji toga kako želimo da nam se srce i um osećaju. Što smo više opsednuti promenom svoje spoljašnjosti, to više zapostavljamo onu pravu promenu koja nam je potrebna iznutra. Promena spolja donosi lepši izgled, ali menjanje iznutra, donosi lepši osećaj. A unutrašnja promena obično donosi i promenu koja se primeti spolja.

Svi smo bili u prilici da se nađemo kraj onih ljudi koji su iskreno srećni iznutra, tako da prosto zrače spolja. I to toliko da sve oko sebe zaraze.

Briga o zdravlju, lepo oblačenje i vođenje brige o našem fizičkom izgledu jesu važni. I u tome nema ništa loše. Ali to ne sme da se radi na uštrb izgradnje vrednosti, kvaliteta i veština.

Upoređivati sebe sa slikama koje nalazimo na društvenim mrežama je loša ideja. Te slike su toliko ulepšane, izmenjene, stilizovane da nisu realne. Kada se upoređujete sa nekim ili nečim što nije realno, dovodite sebe u poziciju da se razočarate.

Kada prosuđujemo o onome što imamo, zaboravljamo ko smo. Najlepša stvar na svetu u koju se možemo obući jeste SAMOPOUZDANJE. Samopouzdanje potiče iz onog što jesmo, onoga za šta se zalažemo i iz motiva iz kojih radimo ono što radimo.

Ne kažem da ne vežbate, da se ne hranite zdravo ili da ne vodite računa o svom telu. Ono o čemu govorim je da ne očekujete da će vas samo to učiniti da se osećate bolje u sopstvenoj koži.

Vaša ishrana nije samo ono što unosite u svoje telo, to je ono što unosite i u svoj um. Ukoliko nastavite da govorite stvari kao: „Moje telo ne izgleda baš lepo“, to je ono čime ćete hraniti svoj um. Ozbiljan posao počinje iznutra, kada shvatimo da posedujemo neograničen potencijal, da imamo svrhu, da nam je dovoljno to što imamo sebe. Kada to imamo, sve počinje da se menja. Tada prestajemo da zavisimo od spoljašnih stvari da bi izgradili svoje unutrašnje samopouzdanje. Moramo se zaljubiti u bat svojih odlazećih koraka dok se udaljavamo od stvari koje nam više nisu u redu, jer zapamtite, nema te šminke, odeće ili obuće koja će promeniti vaša osećanja prema vama samima.

OVO JE PRIČA DŽEJA ŠETIJA

Ovo su reči Džeja Šetija (Jay Shetty), svetski poznatog govornika i kreatora brojnih videa na Jutjubu (YouTube) i društvenim mrežama gde ga prati nekoliko milijardi ljudi. Džej sa svojim pratiocima deli ispirativne priče, lično iskustvo i savete sa ispunjen, srećan i uspešan život.

Facebook Jay Shetty

Po onome što se može videti i čuti na njegovom Jutjub kanalu, reklo bi se da Džej nije motivacioni govornik na koje nailazimo sve češće. On kroz prizmu filozofije i psihologije, vrlo promišljeno, dubokoumno govori o životu.

Njegovi krakti videi ostavljaju bez daha. Svaka njegova rečenica je duboka istina nad kojom se zamislimo. Tera nas na razmišljanje, na postavljanje pitanja o samom sebi, ljudima oko sebe, odlukama, postupcima…

To nikako ne čudi kada se spomene činjenica da je tri godine živeo monaškim životom u Indiji i nekoliko evropskih zemalja. Za to vreme, stekao je životnu mudrost koju deli sa celim svetom. Meditirajući mesecima, čitajući filozofsku literaturu, trenirajući um, kontrolišući vlastite osećaje – osvestio je sebi brojna životna pitanja i došao u poziciju da promišlja i vrlo pitko govori o dubokim, složenim pitanjima.

Nakon trogodišnjeg monaškog života, vratio se u London kod roditelja, bez posla i para, ali produhovljen i bogatiji za jedan sasvim drugi um. Spoznavši to, prijatelji koji su imali privatan biznis, zvali su ga da govori njihovim zaposlenim pre svega na temu poslvne psihologije i oslobađanja od stresa. Pretpostavlja se da ga je to povelo put sveg daljeg rada, put svetske slave.

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više